Kultur

Bilde 1 av 4

Grottedramaet kommer på kino

Filmen om grottedramaet kommer på kino i Norge 6. februar.

Noen varme sommerdager i 2018 var et fotball-lag og treneren deres sperret inne i en oversvømt grotte i Thailand. Nå kommer kinofilmen om rednings-arbeidet. Rednings-arbeidet ble ekstra vanskelig fordi store mengder nedbør hadde oversvømt deler av grotten.

Det var en nesten umulig rednings-oppgave å få de 12 guttene ut av grotten. Nå kan det klaustrofobiske marerittet gjenoppleves på nært hold. Filmen om guttene i grotten har premiere på norsk kino 6. februar.

«Miracle in the Cave» er blitt en unik film. Regissør Tom Waller har latt noen av menneskene som var involvert i rednings-arbeidet spille ulike roller i filmen. Både en TV-reporter, en ingeniør, rednings-arbeidere og dykkere dukker opp som seg selv i filmen. Det gjør at filmen føles ekte. Men det gjør også at skuespiller-prestasjonene ikke er så gode. Det skriver divemagazine.co.uk.

En av personene som spiller seg selv i filmen er dykkeren Jim Warny. Han er en belgier som bor i Irland. Fra hjemmet sitt i County Clare fulgte han med på hendelsene i grotten. Han fikk spørsmålet om han ville komme ned og hjelpe til.

Warny hadde mer en 20 års dykker-erfaring. Han kjente mange i redningsteamet som var i Thailand. Han sa ja med en gang. Neste morgen var han på første fly med kurs mot Chiang Rai. Warny ble veldig viktig i kampen om å få ut de 12 guttene og treneren deres.

– Det var et mirakel at det fungerte. Det sa Warny til Belfast Telegraph da han var tilbake i Irland etter oppdraget. Vannet steg og det hastet etter hvert med å få ut guttene.

Fire gutter kom ut den første dagen. Så kom fire til. Den tredje dagen skulle fem personer fraktes i sikkerhet. De skulle fraktes gjennom passasjer som var delvis oversvømt. Treneren var blant disse personene. Guttene fikk beroligende medisiner. Det var for at de ikke skulle få panikk under vann.

Warny har tidligere snakket om hvor risikabelt arbeidet var. Han minner om at de mistet en dykker under rednings-aksjonen. Det har Warny sagt i et TV-intervju med The Late Late Show. Han forteller at ingen hadde vært med på noe lignende før. De måtte gjøre ting som ikke var planlagt.

Det var en stor glede da alle 13 var reddet ut av grotten.

Warny skulle egentlig kun hjelpe til med manuset til filmen.

– Først var jeg leid inn for å hjelpe til med manuset. Så ble jeg involvert i planleggingen av dykkerscenene. Derfra ledet det ene til det andre. Før jeg visste ordet av det var jeg med i filmen. Det sier Warny til divermagazine.

Det var filmregissøren Tom Waller som fikk ham med. Regissøren har laget flere filmer i Thailand. Waller har irsk far og thailandsk mor. Waller var i Irland da Warny kom hjem etter rednings-aksjonen. Regissøren så at intervju med Warny og tok kontakt. De drakk te og snakket om film.

– Det var da jeg forsto at jeg måtte lage filmen. Det sier Waller. Waller kjenner Thailand godt. Men det var ikke så lett å få laget filmen. Thailandske myndigheter ville først ikke la dem slippe til i Tham Luang-grotten. De måtte bruke ett svømmebasseng og noen andre thailandske grotter i begynnelsen av innspillingen.

Dykkeren og elektrikeren Jim Warny håper filmen når mange.

– For meg handler det ikke om å tjene penger. Det handler om å inspirere andre mennesker og vise at vi kan utrette store ting – mot alle odds. Sier Warny til avisa Asia Times.

Netflix har planlagt en miniserie om hendelsen i grotten. Den skal vise hendelsen fra guttenes syn. «Miracle in the Cave» handler om rednings-aksjonen og samarbeidet mellom ulike nasjoner og rednings-grupper. Filmen kommer før Netflix-serien.

Mer fra Kultur

På forsiden nå