Kultur

Klare for musikk-fest

I kveld (lørdag) er det finale i norske Melodi Grand Prix. Vinneren skal synge for Norge i den internasjonale finalen i mai.

Finalen skjer foran 8.000 i publikum. Alle billettene til finalen i Melodi Grand Prix (MGP) er utsolgt. Finalen skjer i Trondheim. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Den første som skal synge er Raylee Charlotte Kristiansen. Hun kaller seg bare Raylee når hun synger.

– Det er så stort, helt enormt. Jeg gleder meg så, sier hun.

Hun mener sangen hennes tar opp et viktig tema.

– Den handler om å kunne være fornøyd med seg selv. Uansett hvor rar man føler at man er. Det er helt greit å ikke være som alle andre, sier Raylee.

Trondheim 20200212. 
Raylee er en av finalistene i Melodi Grand Prix 2020 i Trondheim Spektrum.
Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix

FØRST: Raylee er første sanger på scenen. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix

Rein Alexander overrasket i delfinalen. Han holdt plutselig en flamme i hånden. Han vil ha mer av det i finalen.

– Jeg vil ha mer flammer. Jeg liker det. Det kan aldri bli nok pyroeffekter, sier han til NTB. Antrekket blir det samme som i delfinalen.

– Det er spesielt å stå på en scene i viking-utstyr. Særlig foran 8.000 mennesker og en million seere. Det er ikke hverdags-kost. Men jeg gleder meg, sier han.

Brødrene Solli-Tangen har gjort om mye på sitt show.

– Vi startet på scratch. Alt er endret fra skoene og opp, sier Didrik.

– De som trodde vi var bra, kommer til å synes vi er enda bedre, sier Emil.

Tone Damli har deltatt i MGP før. Da vant Alexander Rybak og sangen «Fairytale». Damli ble nummer 2. Hun tror det blir jevnere i årets finale.

– For meg var den andre-plassen en seier. Det var jo ganske sikkert at Rybak skulle vinne. Men i år er det jo veldig spennende, sier hun.

Bildet viser fem artister. De har til sammen fire av ti bidrag til årets finale i Melodi Grand Prix. Artistene er Didrik og Emil Solli-Tangen, Ulrikke Brandstorp, Tone Damli og Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie.

KLARE: Didrik og Emil Solli-Tangen, Ulrikke Brandstorp, Tone Damli og Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie er klare for finalen i Melodi Grand Prix. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Liza Vassilieva er den siste som ble klar for finalen. Hun måtte stå opp klokka 3 for å komme seg til Trondheim på onsdag. Det var ikke bare lett.

Reisen gikk i flere etapper. Første flyet gikk til Tromsø. Men det landet også flere steder på veien til Tromsø. Vassilieva gikk nesten av flyet et av disse stedene.

– Da måtte noen si at jeg skulle vente til jeg var i Tromsø, sier hun.

Mediene NRK, Dagbladet og Aftenposten har vurdert alle sangerne. Det har de gjort før hver delfinale. Delfinalene har vært basert på geografi.

Klar Tale har lagt sammen poengene fra mediene. VG har gitt poeng etter at artistene har sunget. NRK og Dagbladet har gitt poeng på forhånd. Ulrikke Brandstorp og Raylee har fått flest poeng av finalistene. Men det er jevnt.

Det er seerne som stemmer frem vinneren. De fire med flest stemmer går til semi-finale. Da vises sangene en gang til. Seerne stemmer deretter frem to finalister. De får synge sangen en gang til. Så skal seerne stemme på den de vil skal vinne.

Vinneren skal synge for Norge i den internasjonale Melodi Grand Prix. Det skjer i Nederland. Finalene pågår fra 12. til 16. mai.

Ulrikke Brandstorp
NRK 6, Dagbladet 5, VG 4
Totalt 15

Raylee
NRK 5, Dagbladet 5, VG 5
Totalt 15

Didrik & Emil
NRK 5, Dagbladet 5, VG 4
Totalt 14

Rein Alexander
NRK 4, Dagbladet 6, VG 4
Totalt 14

Liza Vassilieva
NRK 4, Dagbladet 5, VG 4
Totalt 13

Magnus Bokn
NRK 6, Dagbladet 4, VG 2
Totalt 12

Tone Damli
NRK 4, Dagbladet 5, VG 3
Totalt 12

Sondrey
NRK 4, Dagbladet 4, VG 3
Totalt 11

Kristin Husøy
NRK 3, Dagbladet 5, VG 3
Totalt 11

Akuvi
NRK 3, Dagbladet 4, VG 2
Totalt 9

Siste utgave

På forsiden nå