Kultur

Mandag deles stjernene ut

Får en ny, norsk restaurant en stjerne i Michelin-guiden? Eller mister noen en de hadde fra før? Mandag presenterer guiden sin oversikt over de beste restaurantene i Norden.

Det er en ære å få en eller flere stjerner i Michelin-guiden. Men det kan også bety ekstra bekymring. Mandag avsløres årets nye stjerne-restauranter i Norden. Denne gangen skjer det i Trondheim. Næringsminister Iselin Nybø deltar når utdelingen starter klokka 17.

Det er neppe et tilfeldig valgt sted. De to eneste restaurantene som fikk nye stjerner i fjor, ligger i Trondheim. Fagn og Credo fikk i 2019 de norske stjernene nummer ni og ti. Det er de første slike stjerner i Trøndelag.

Bergen håper å være neste by ut mandag. Det skriver avisa Bergens Tidende. I Bergen har en tro på Bare Restaurant i Børsbygningen.

– Jeg er optimist og har troen. Vi driver uansett som om vi har en stjerne i sikte. Enten den kommer i år eller neste år, sier Kjetil Smørås. Han er hovedeier av restauranten.

Anders Husa blogger om restauranter. Han mener Bergen har mer å by på.

– Lysverket, Colonialen, Bare Vestland, Marg & Bein og 187. De er alle restauranter med høy nok kvalitet til å stå nevnt i guiden etter min mening, sier han.

Andre som nevnes er Rest i Oslo og Speilsalen i Trondheim. Også restaurantene À L’aise og Stallen i Oslo blant årets norske favoritter til å få en stjerne. Det skriver avisa Aftenposten. I tillegg til Britannia hotell i Trondheim og Under på Lindesnes.

Kan Credo i Trondheim få en stjerne nummer to? Bare ett år etter at den fikk den første stjerna? Det tror noen at kan skje. Også Renaa i Stavanger kan få en stjerne til.

Michelin er egentlig et selskap som lager dekk. Men de har også sin kjente guide over verdens beste restauranter. Fra før har Galt, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo en stjerne. Det samme har Sabi Omakase i Stavanger. Maaemo i Oslo har tre stjerner.

Men Maaemo stengte før jul. De åpner veldig snart i nye lokaler. Det blir med samme lag og samme kjøkkensjef. Han tar det ikke for gitt at han beholder sine tre stjerner.

– Jeg synes selvsagt det ville være rart om vi er med i årets guide. Det er siden vi ikke har en åpen restaurant som Michelin har kunnet besøke. Det sa Esben Holmboe Bang til avisa Dagbladet.

Norge har ingen restauranter med to stjerner.

Mer fra Kultur

På forsiden nå