Kultur
Bilde 1 av 2

Kulturliv uten fast scene

Korona-viruset stenger konsertsteder og scener. Det får store følger. Men artistene har funnet nye, digitale scener å spille på.

Teatre, scener og utesteder er stengt. Artistene får ikke spilt konserter der. De tjener ikke penger. Det gjør ikke scenene heller. Korona-viruset merkes ekstra godt for kulturlivet.

Hilde Tinglum er prosjektleder for event på Rockefeller, Sentrum scene og John Dee i Oslo. Der pleier det å være konserter eller arrangementer. Flere tusen mennesker er innom hver dag i helgene.

Nå er hun og minst 130 andre permittert fra jobbene sine.

– I forrige uke trodde vi at vi skulle klare å lage konserter likevel. Vi hadde planer for hvordan vi kunne dele opp rom. Vi ville sette folk i forskjellige etasjer. Slik kunne vi krympe gruppene på våre områder. Vi gjorde alt vi kunne for å redde alt, sier hun til Klar Tale.

De fikk med seg artister på planene. Artistene sa for eksempel ja til å spille flere konserter for mindre grupper.

Myndighetene kom med forskjellige råd hver dag. Først var det lov å samle grupper under 100 personer. Så ble det 500 personer. Og til slutt var grensen på 50 mennesker.

– Da forsto at dette ville ikke gå, sier Tinglum.

Nå er nesten alle konsertene flyttet til høsten. Scenene har også svært mange arrangementer for bedrifter og organisasjoner. De fleste er avlyst. Det får enorme følger for artister, for dem som jobber med lyd og lys. For alle som jobber med servering eller andre tjenester på de ulike scenene. Og svært mange som leverer varer dit.

– Det skjedde så fort. Fra å ha full jobb til ikke å ha noen ting. Og det gjelder så mange, sier hun.

I mens forsøker artister på nye måter å formidle kunsten sin på. Tirsdag holdt for eksempel Maria Mena konsert fra en balkong hjemme. Nabo Jon Niklas Rønning spilte gitar fra en annen balkong.

Andre artister strømmer konserter på nett, på ulike nettsider. Noen strømmer i grupper på Facebook. Folk kan se på og betale det de vil, for eksempel med Vipps. Slik får artistene og hjelperne deres litt penger.

Tinglum er aleneforsørger. Hun er glad for de tiltakene som myndighetene har kommet med. Hun håper også at dem gjelder alle dem som jobber deltid på Rockefeller. De er hun også bekymret for.

Mange i kulturlivet har vært svært fortvilet, sier hun. De mistet alt de tjener fra den ene dagen til den andre. Og de har få rettigheter.

– Det meste av dem som driver med uteliv og kultur har måttet stenge. Dette er også bransjer der det er lite penger til overs til vanlig. Med noen unntak sier hun.

Myndighetene kom mandag med en kriseplan. Den hjelper mange som jobber med kultur. De sikrer økonomisk støtte i en periode. Tirsdag kom enda flere tiltak. Frilansere og selvstendig næringsdrivende kan søke om sosialstøtte.

Tinglum er spent på tiden framover.

– Da vi ansatte sa farvel til hverandre på fredag, sa vi at vi håper vi ses snart. Men selv når dette tar slutt, så vil det ta tid å bygge opp igjen, sier hun. Tinglum tror dessverre det vil komme flere konkurser veldig raskt.

Rockefeller fylte 34 år forrige lørdag. Feiringen ble uten konserter eller feiring.

– Dette er en absurd situasjon. Vi klarte oss gjennom krisen i økonomien i 2008, selv om vi merket det godt. Men dette er så utrolig mye større, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå