Kultur

Må ha med korona i tegneseriene

Karakterene i tegneserier må også passe seg for smitte. Viruset korona måtte være med i seriene. Det sier to som lager tegneserier.

Jens K. Styve og Therese G. Eide lager tegneserier. Styve lager serien «Dunce» og Eide lager «Intet nytt fra hjemmefronten». De synes det er vanskelig å unngå viruset korona. Det måtte med i de nyeste utgavene Men hvordan lage humor rundt et dødelig virus?

Styve begynte med å tegne en hund. Den var var bekymret for fuglehund-influensa, og hamstret bæsjeposer. Så lot han hovedkarakterene bli med i rutene. De karakterende er basert på ham selv og den unge sønnen hans.

Koronaen preger hverdagen vår på godt og vondt. Her Jens K. Styves "Dunce"-rapport fra hjemmekarantene og -kontortilværelsen. Tegning: Jens K. Styve / "Dunce" / Egmont  NTB kultur

VENTETID: Hjemmekontor kan være slitsomt. Styve viser at selv brød som hever kan være spennende mens vi venter på en normal hverdag. Illustrasjon: Jens K. Styve / "Dunce" / Egmont / NTB kultur

– Jeg hadde tenkt å unngå det det. Det var ikke gøy. Det var en fase hvor det ikke var lov å le av viruset. Vi er fortsatt litt der, og det er ikke morsomt i seg selv. Jeg var bekymret selv. Det var ingen grunn til å tulle med det, sier Styve til nyhetsbyrået NTB.

Men så satt han og så på TV. Da merket at han reagerte på å se folk som tok hverandre i hånden og klemte hverandre. Da innså Styve at han måtte sende sine karakterer gjennom det samme. Den nye virkeligheten.

– Karakterene i «Dunce» måtte få nye liv. For de skal leve som vi lever, sier Styve.

Stripene er på trykk i avisa Klassekampen. De er også lagt ut på engelsk på Instagram. Det er Styve er glad for. Han mener de er aktuelle kommentarer til hvordan vi lever. Og i august blir stripene samlet i bok. Den skal hete «Apokalypse snart», Der henger viruset korona som en ond, rød planet over far og sønn på utsiden av boka.

– Jeg har alltid sett katastrofe-filmer hjemme. Ekspertene sier det er en lettelse å møte det man er redd for. Det blir tydeligere hvem karakterene og folk er, når de blir utsatt for press, sier Styve.

"Dunce"-serieskaper Jens K. Styve har tittelen klar for høstens koronapreget tegneseriebok - nemlig "Apokalypse snart". Foto: Agnese Zihle / Egmont / handout  NTB kultur

TEGNER: Jens K. Styve lager tegneserien «Dunce». Foto: Agnese Zihle / Egmont /  NTB kultur

Men i «Dunce» handler det om vanlige ting. Det handler om at far og sønn skal se tv-serier på Netflix. Og om hvorfor en konsert på Facebook kan minne om det å gå på en festival. Det handler også om at faren sitter og ser på at brødet hever. Det gjør han mens han har kontor hjemme. Det har også Styve.

Jens K. Styve begynte med bikkja da han introduserte koronahverdagen i "Dunce". Her er han på hjemmekontoret han har tegnet på fulltid fra i to år. Foto: Agnese Zihle  NTB kultur

– Jeg har tegnet på fulltid hjemmefra i to år. Det er nok en læring for mange i å holde ut med seg selv og sin familie, sier han. Styve har laget 700 striper med «Dunce». Han sier at ideene kommer sjeldnere nå enn før.

– Går jeg ut med hunden kan det komme en idé eller to. I dag tidlig ville hunden hilse på en annen hund i et hus vi gikk forbi. Jeg sa nei, så da tisset den i stedet en beskjed til vennen sin. Det gjør meg glad, sier han.

INSPIRASJON: Hunden gir Styve mange ideer. Foto: Agnese Zihle / NTB kultur

– Som serieskaper får jeg inspirasjon fra ting som skjer i hverdagen. Korona er den nye hverdagen, sier Therese G. Eide. Hun er kjent for «Intet nytt fra hjemmefronten».

Hun lager det hun kaller en mammablogg med bilder. Den handler om livet med tre små sønner. Hun bruker Instagram for å komme med sine opplevelser av livet. Det ble det både tegneserie-striper i aviser og blader av. Til høsten kommer «Koronadagbøkene».

– Selve dagboken begynte jeg å tegne et par måneder etter at tvillingene kom. Mange rare situasjoner oppsto. For meg var det en måte å heve blikket på. Jeg klarte å se humoren i situasjonene. Det ble lettere når jeg tegnet.

Eide lager serien fortløpende. Hun ser det som skjer, og noterer på mobilen med penn. Etter at ungene er lagt er det tid for å tegne fram dagboken. Samtidig er hun i full jobb. Hun lager nye «Intet nytt fra hjemmefronten»-striper til avisene.

Hun synes det er naturlig at folk bruker humor når ting er vanskelig. Det gjør at vi tåler ekstreme situasjoner bedre.

Dette er den første "koronategningen" fra serieskaper Therese G. Eide - der hun tegner seg selv, og hvordan hun prøver å holde seg unna de mest dramatiske avissakene, og tyr til barnenyheter. Foto: Therese G. Eide NTB kultur

FØRSTE: Dette er den første tegningne Therese G. Eide lager med korona-tema. Hun har tegner seg selv, og hvordan hun prøver å unngå de mest dramatiske nyhetene. Hun vil har gode nyheter, som er laget for barn. Illustrasjon: Therese G. Eide / NTB kultur

– Jeg balanserer det med alvor og mine egne følelser. Det er til dels panikk. Med så små barn må jeg unngå å bli helt revet med. Jeg må vise at jeg har tro på at det går. Å lage en slik oppdatering har gitt struktur på dagen.

Hun er ærlig om at korona-viruset har påvirket familien hennes. De er to voksne som jobber hjemmefra. Etter hvert stengte også barnehage og skole. Eide har også tegnet en stripe om hvor mye hun kan tulle med korona.

Det ble tegning av at tvillingene fikk begynne i barnehagen igjen. De går av gårde som en romersk kohort. Ordet blir brukt for å snakke om mindre grupper. Men det er et militært uttrykk. Det beskriver en gruppe på 480 romerske soldater. Eide tegnet at Rødhette blir nektet å besøke bestemor og ulven. De er begge i risikogruppen. Og hun har tenkt over det å tegne. Hun har sammenlignet det med å være en sykepleier-helt.

- Jeg tegnet til og med en egen stripe om det å vitse om korona, sier Therese G. Eide til NTB. Siden serien gjenspeiler hverdagen, er det ingen vei utenom. Foto: Therese G. Eide NTB kultur

VITS: Eide har laget en stripe om å lage vitser om korona. Hun sier tegneseriene handler om hva slags følelser hun får av korona. Illustrasjon: Therese G. Eide / NTB kultur

– Dagboken handler med om meg selv enn ungene. Vi kommer så nært på våre egne følelser. Nå tegner jeg mine reaksjoner på det jeg ser i sosiale medier. Som hvordan hjemmeskoler har fungert. Der har jeg laget en oversikt over ulike foreldre. Eller at hele Norge synger. Dette som alle gjør når vi føler behov for å være en del av et fellesskap.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå