Kultur

100 år gamle Tom skal bli ridder

Den 100 år gamle krigsveteranen Tom Moore skal bli ridder. Det skjer etter at han samlet inn godt over 30 millioner pund til helsevesenet.

Tom Moore er en 100 år gammel krigsveteran. Nå skal han bli utnevnt til ridder. Det skjer etter at han samlet inn godt over 30 millioner pund til helsevesenet under korona-pandemien.

Moore er engelsk. Han deltok i andre verdenskrig. Da var han soldat i India og Myanmar. Nå har han samlet inn 32,7 millioner pund. Det er omtrent det samme som drøyt 400 millioner kroner.

– Jeg er så glad og overrasket over at dette skjer med meg, sier han til kanalen BBC.

Les mer: 99-åring samler inn millioner ved å gå tur i hagen

Statsminister Boris Johnson vil også gi Moore ros.

– Tom har brutt rekorder med denne innsamlingen. Den er fantastisk. Han har inspirert hele landet. Han har vist veien for oss alle i denne vanskelige tiden, sier Johnson.

– Jeg vil si tusen takk, på vegne av alle som er blitt rørt av denne utrolige historien. Han er en ekte nasjonalskatt, sa han videre.

Også Keir Starmer har latt seg imponere av det Moore har gjort. Han er leder i opposisjons-partiet Labour. Det er det britiske arbeiderpartiet.

– Tom har inspirert millioner av oss i disse tøffe tidene for landet. Han hjalp oss med å hylle den store innsatsen til helsevesenet vårt, sier han.

Det er dronning Elizabeth som skal gjøre Moore til ridder.

Les også: Feirer dronningen med stillhet

Moore trenger rullator får å gå. Men han hadde et mål om å gå 100 runder rundt i hagen sin før han fylte 100 år. Det var 30. april. Han hadde et håp om å tjene inn 1.000 pund til det britiske helsevesenet NHS. Det skulle være en takk for behandlingen han fikk da han led av kreft og en brukket hofte.

Moores innsats gjorde ham raskt berømt i hele landet. Det britiske forsvaret gjorde ham til æresoberst. De fløy også over hjemmet hans da han fylte 100 år.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå