Kultur

Åpner museer for folk igjen

Teknisk Museum i Oslo lokker med utstilling om regjerings-kvartalet. Lillehammer tar imot folk på Maihaugen. Nå åpner museene dørene igjen.

Korona-viruset stengte museene. I lang tid har folk kun kunnet se utstillinger digitalt. Men i dag (lørdag) åpner Teknisk Museum i Oslo for besøkende igjen. Museet er et av mange som har vært stengt lenge.

Museet vil fortsatt ha tiltak for å hindre smitte. Men nå kan du selv gå rundt i museet.

– Deler av museet er fortsatt stengt. Men det er fortsatt mye å se og lære, sier direktør Frode Meinich i en pressemelding.

Museet har blant annet satt i gang et stort vannhjul midt i museet. Det er 8 meter i diameter. Vannhjulet er i drift for første gang på 18 år.

I tillegg har museet en egen utstilling om regjerings-kvartalet. Den ble åpnet rett før korona stengte ned hele verden og Norge.

Norske myndigheter har laget en liste med krav. Den må museer følge hvis de skal åpne. Hensikten er å hindre smitte. Det er årsaken til at Teknisk Museum ikke kan vise fram det de pleier. En del av installasjonene i Vitensenteret er tatt ut av bruk. Andre er tilpasset for sikre mot smitte. Hovedregelen er uansett at du skal bli hjemme hvis du har symptomer på korona.

Lillehammer Kunstmuseum åpner også lørdag. Det ble stengt i midten av mars. Men heller ikke der får du sett alt som vanlig. Først fra 20. juni vil museet vise show igjen eller ha aktivitet med verksted. Det gjelder også for Teknisk Museum.

Lillehammer er også kjent for andre museer. Men du må vente til 12. juni før du kan besøke Maihaugen, Norges Olympiske museum, Norges Postmuseum og Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk. Torsdag 18. juni åpner Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad.

Til vanlig har disse museene omvisning for folk. Nå lover de isteden andre aktiviteter. Det skriver museene i en pressemelding.

Jostein Skurdal er direktør i stiftelsen Lillehammer Museum.

– Vi har laget spennende aktiviteter som folk kan gjøre på egenhånd. De passer både for barnefamilier og voksne, sier Skurdal i meldingen.

Museenes områder ute og inne er slik at det ikke skal være fare for smitte.

Lillehammer Kunstmuseum vil ha informasjon i små grupper. Der vil ansatte vil fortelle om den store utstillingen. Museet har også en ordning der du kan bruke mobilen når du går rundt.

Maihaugen har mange store bygninger. Der blir det blant annet aktivitetsløyper i friluftsmuseet for familier. På Norges Postmuseum kan du få se selv.

Hvis du er interessert i forfattere, kan du for eksempel gå en litterær rundløype. Den finnes på Bjerkebæk. I år er det 100 år siden den første boka om Kristin Lavransdatter ble gitt ut.

Siste utgave

På forsiden nå