Kultur

Nå skal de flytte kunsten på Y-blokka

Det er en komplisert jobb å flytte kunsten fra Y-blokka. Den startet mandag morgen, men det vil ta flere dager før jobben er gjort.

De som har fått jobben med å flytte kunsten gjorde seg klare mandag formiddag. De har med seg kraftige maskiner og et eget kjøretøy som skal frakte kunsten. Den er festet i tunge vegger av betong.

Les også: Nå skal Y-blokka rives

Statsbygg har bygget en ramme i stål rundt begge kunstverkene. Det må til for å gjøre det mulig å flytte på dem. «Fiskerne» er en del av fasaden på bygget. Det veier 250 tonn, når rammen i stål er regnet med. «Måken» er sandblåst inn i en annen vegg i foajeen. Det veier «bare» 60 tonn.

– Det går sakte. Hele flyttingen kommer til å ta lang tid, sier Pål Weiby til nyhetsbyrået NTB. Han er kommunikasjons-leder i Statsbygg, og var på stedet mandag.

– Forhåpentligvis går alt som vi har planlagt. Da blir det å se på flyttingen som å se på at maling tørker, sier Weiby.

Les også: Se kunsten i Høyblokka på nett

De to kunstverkene er allerede løsnet fra resten av bygningen. I løpet av de neste dagene skal de bli senket ned og bort. Statsbygg har fått med eksperter fra mange fag på jobben. Det er for å sikre at kunstverkene unngår skader under flyttingen. Det er ingen plass til tilfeldigheter i det flere dager lange prosjektet.

– Dette er komplisert. Men det veldig godt forberedt og beregnet på alle mulige måter, sier Hege Njaa Aschim til NTB. Hun er kommunikasjons-direktør i Statsbygg.

Det vil koste 59 millioner for hele jobben med å rive Y-blokka, sier Statsbygg. Da er også flyttingen av kunsten regnet med.

Les også: Kommunen sier at rivingen kan starte

«Fiskerne» står på spesielle jekker. De er ellers brukt i olje-industrien. I løpet av mandag og tirsdag skal verket bli senket ned på en tralle med 24 hjul. Den skal deretter bli rullet ut av byggeplassen.

«Måken» skal bli trillet ut av Y-blokka på skinner. Deretter skal den opp på en lignende tralle. Begge skal på et lager like i nærheten. Så skal de få en plass i det som skal bli et nytt regjerings-kvartal.

Les også: Det nye regjerings-kvartalet blir mindre

Planen er at de skal komme i mål med å flytte vekk kunstverkene i løpet av uka. Den største jobben skal skje tirsdag. Da skal «Fiskerne» bli senket det siste stykket ned mot bakken.

Mange har vært uenige i at bygget skal bli revet. Det har vært flere klager de siste seks årene. Det har også blitt behandlet i retten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå