Kultur

Dronning Sonja har savnet å møte mennesker

Korona-pandemien påvirker også kongen og dronningen. De har stort sett holdt seg hjemme.

– Det er jo litt trist for oss som egentlig skal møte mennesker. Møter har jo vært vanskelig, og det er det jo fremdeles. Det er en utfordring, sier dronning Sonja til nyhetsbyrået NTB.

Samfunnet stengte 12. mars som følge av korona-viruset. Kongeparet havnet selv i karantene. De hadde vært på reise i Jordan.

De måtte avlyse alle offisielle planer. Kongeparet har stort sett vært hjemme siden.

Kongefamilien har opplevd situasjonen «som de fleste andre». Det tror dronningen.

– Man føler seg jo isolert. Man samarbeider via Skype, og man ser jo ikke mennesker, sier hun.

Samtidig er hun glad for å ha familien rundt seg. I sommer har kongehuset delt bilder fra ferieturer i Norge. Blant annet på tur med kongeskipet i Lofoten.

– Vi har hatt det veldig bra. Vi kan ikke klage, vi. Det er verre for mennesker som er alene, tror jeg, som bor alene. Det tror jeg er en prøvelse, sier hun.

I påsken sendte kongeparet ut en hilsen til folket. De var på Kongsseteren i Oslo. På den tiden var det mer smitte. For mange var tiden tung.

– Vi må forsøke å se det positive i en vanskelig situasjon. Og gå på med kamphumør. For dette kan tære på kreftene og tålmodigheten. Men jeg tror at vi er et såpass sunt folk. Dette klarer vi bra, sa dronningen.

Både hun og kongen må passe seg ekstra på grunn av alderen. De har hatt mindre kontakt med andre. Kongen ledet i flere uker statsråd over telefon. I stedet for å ta imot statsministeren og resten av regjeringen på Slottet.

Årets 17. mai ble helt annerledes enn vanlig. Kongeparet var tydelig klare til å komme seg litt ut igjen. Plutselig kjørte de i åpen bil gjennom Oslo sentrum. Flere hyllet dem for dette.

Torsdag var dronningen på et av sine første arrangementer siden stengingen. Hun og Magne Furuholmen åpnet hver sin utstilling på Soli Brug Galleri i Østfold.

Solen skinte. Dronningen var tydelig glad for å kunne være ute blant folk igjen – selv om alle må holde minst én meters avstand.

– Det å møte og se mennesker er noe vi har savnet alle sammen. Så det er veldig hyggelig, sier hun til NTB.

Dronningen forklarer at hun også savner det å utfolde seg på andre måter.

– Det har vært få utstillinger og lite å se. Ikke konserter. Ikke teater. Ikke det ene eller det andre. Det er veldig trist. Så løser vi jo dette på digitale måter, som er imponerende.

Dronningens nye utstilling består av 96 verk, både grafikk og keramikk. Hun har ikke tatt seg mer tid til å jobbe med kunsten i år. Selv om det har skjedd lite annet.

– Nei, jeg har faktisk ikke det. Jeg har laget meg selv noen andre prosjekter, som ikke akkurat er i den sjangeren, sier dronningen. Hun røper ikke hvilke prosjekter det er snakk om.

Tiden vil kanskje vise.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå