Kultur

Klart for Høstutstillingen

En stor, blå biteskinne. Svære hender som stikker opp av gulvet – og bokstaver i gull. Det er klart for den 133. Høstutstillingen i Oslo.

Om lag 2.200 søkere ville bli med på Høstutstillingen med kunsten sin. Juryen hadde samlet seg for første gang i vår. Men så kom korona-viruset.

– Det ble tidlig klart at juryen måtte finne et digitalt system. Da kunne de jobbe hver for seg, sier Katrine Sviland.

Hun jobber med kommunikasjon for Norske Billedkunstnere. Sviland sier at måten de jobbet på, ikke påvirket det endelige resultatet.

– Men nettopp diskusjon i gruppe er viktig for juryering av Høstutstillingen. Så det var litt befriende at andre del av juryering kunne foregå samlet, sier hun.

Utstillingen byr på flere kunstverk. Det er lett å legge merke til «The Golden Wish» av Swan Dler Qaradaki. Det står på toppen av trappen.

– Han har tematisk jobbet med egne erfaringer som kurdisk flyktning. Og jobber med å vise universelle problemstillinger som kan knyttes til det å være et menneske på flukt.

– I dette kunstverket ser du setningen «Everything Will Be Ok» i 12 karat gull – på en blå vegg, forteller Sviland. Det betyr «Alt vil ordne seg».

Flere land har vedtatt smykkelover, sier hun. Myndighetene kan ta verdifulle ting fra asylsøkere. Slik skal de betale for dem.

Qaradaki reiste med et lite filmteam til irakisk Kurdistan. De kjøpte smykker fra lokale butikker i områdene Arbat og Suleimania. Der ligger to, store flyktningleirer.

– Det er dette gullet som er blitt bokstavene, sier Sviland. Folk kan se prosessen på en video.

Folk kan også se store hender som stikker opp av gulvet. De kan se en blå biteskinne. Det er kunstnerens egen biteskinne – i stor størrelse.

– Skulpturen er formet med en vinkelsliper. Søndag 20. september vil kunstneren hvile i skulpturen gjennom hele dagen, sier Sviland.

Årets utstilling består av 116 verk. Den står på Kunstnernes Hus i Oslo fra 19. september til 1. november.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå