Kultur
Bildet viser kontorene til forlaget Cappelen Damm. De er ett av fem selskaper som har fått varsel om bøter. Det er fra Konkurranse-tilsynet.

Forlag får millioner i bøter

Konkurranse-tilsynet vil gi fem selskaper til sammen 502 millioner kroner i bøter. De skal ha samarbeidet ulovlig.

Fem selskaper i bokbransjen får til sammen 502 millioner kroner i bøter. Det varsler Konkurranse-tilsynet. Forlag skal ha samarbeidet ulovlig. De skal ha delt informasjon om planlagte priser på bøker. De skal også ha delt når de hadde tenkt å gi ut bøker.

Bokbasen får en bot på 3,89 millioner kroner. De tilbyr informasjon og løsinger for bokbransjen. Forlaget Cappelen Damm får 151,9 millioner kroner i bot. Forlagshuset Vigmostad & Bjørke får 93,4 millioner kroner i bot. Forlaget Gyldendal får 202,4 millioner kroner i bot og forlaget Aschehoug får 50,8 millioner kroner i bot.

– Vi ser svært alvorlig på denne typen ulovlig samarbeid. Det viser størrelsen på de varslede gebyrene, sier Gjermund Nese i en melding til pressen. Han er avdelings-direktør i Konkurranse-tilsynet.

Det forlagene har gjort, kan føre til mindre konkurranse. Det gjør det mulig å samarbeide om priser på bøker, utvalg av bøker og tidspunkt for utgivelse. Det er til skade for forbrukerne, ifølge Nese.

Samarbeidet har skjedd i flere år, ifølge Konkurranse-tilsynet.

Selskapene kan komme med kommentarer til varselet om bøter. De har frist til 24. november 2020.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå