Kultur
Bildet viser Christine Koht og Joachim Førsund med masse blomster rundt.

Mange vil lese om Christine Koht

Christine Koht ville fortelle «alt» i ny bok. Det angrer hun ikke på.

Boka om Christine Koht fyker til topps på listene. Mange vil lese «Kohts bok».

Forfatter Joachim Førsund og Koht kan se tilbake på en bra uke. Koht bestemte seg for å fortelle «alt» i denne biografien. Hun angrer ikke.

– Jeg tenker at medisinen mot skam er å være åpen. Det gjelder ikke bare meg. Jeg har jo en stemme. Mange andre har jo ikke det. Og jeg tenker at vi kan være som en gjeng som drar hverandre opp sammen. Det er så mange hemmeligheter i familier og ting vi skjuler. Når livet kanskje skal ta slutt, så tenkte jeg at det er så bortkastet med all den skammen og tullet, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Koht har sykdommen kreft. Hun har vært igjennom tøff behandling. Hun er også åpen om rus og psykisk sykdom. Koht er kjent som komiker og programleder.

Hva tenker du om at du har truffet så mange? spør NTB.

– Alt jeg har laget har handlet om gjenkjennelse. At vi skal kjenne oss igjen i hverandre. Alle mennesker har sårbare sider. Vi klarer oss ikke uten hverandre. En eller annen gang i livet skal vi alle møte noe som er vanskelig og til og med mørkt. Det er best om vi står i det sammen, så godt vi kan. Vi er likere enn vi tror, vi mennesker.

Koht har vært spent. Hun har lurt på hvordan boka ville bli mottatt.

– Det er litt skummelt. Så jeg føler meg litt modig, faktisk. Men min erfaring er at folk er mye snillere og rausere enn vi tror. Når du er åpen, oppdager du at det er mindre fordommer enn du tror. Heldigvis er vi laget sånn at når noen deler noe med oss, så blir vi mer glade i dem – og får mer respekt også. Det er mye tull det går an å bry seg om. Etter at jeg fikk kreft har jeg ikke tid til det mer, sier hun.

På spørsmål om det har kostet mye å gi ut bok, svarer hun:

– Jeg føler at det er meningsfylt. Og det er fint å nå folk som kanskje ikke føler seg sett. Sånn var det da jeg fortalte om kreft og kortison-fjeset også. Jeg føler at jeg har gjort noe for at vi skal være rausere med hverandre.

Joachim Førsund har skrevet om Koht. Han er overveldet.

– Christine er jo elsket av folk over hele landet, mye på grunn av åpenheten sin. Men at boka skulle få sånn fart så raskt, er jo litt overraskende, sier han.

– Jeg håper jo at folk ser på Christine som et forbilde. At folk som skammer seg over noe de sliter med, føler seg mindre aleine. Alle trenger ikke å være så modige som Christine. Men kanskje de som leser boka, blir motiverte til å åpne opp om problemer de har.

Han sier at han hadde en god følelse da boken kom ut. Men legger til:

– Men jeg visste jo at enkelte medier bare ville skrape på overflaten og raske sammen tabloide godbiter om sex og kokain. Både Christine og jeg lukket øynene så godt vi kunne og håper jo at folk leser boka. Og ikke oppslagene om skandale, sier han.

Han måtte av og til forsikre seg om at Christine Koht virkelig ville være så åpen.

– Jeg har spurt mange ganger: Er dere helt sikre på at dere vil dele dette? Og Christine har vært veldig klar på at detaljene må med for å kunne gi er presist bilde av livet som bipolar, sier Førsund til NTB.

Mer fra Kultur

På forsiden nå