Kultur
Bilde 1 av 3

Nå kan du besøke Roald Amundsens hus med VR-briller

Nå er det mulig å snoke i skrivebordsskuffen til polfarer Roald Amundsen. Med VR-briller kan du besøke huset hans hjemmefra.

Roald Amundsen er en berømt polfarer. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde Sydpolen i 1911.

Hans gamle bolig ligger i Svartskog innerst i Bunnefjorden like sør for Oslo. Den har nesten stått urørt siden Amundsen forsvant sporløst i 1928.

– De siste årene har det vært en stor interesse for alt som skjuler seg i Amundsens hjem. Flere gjenstander, bilder og brev har blitt oppdaget. Dermed har vi mye ny kunnskap om Amundsens liv. Det sier Henrik Smith til NTB. Han er avdelings-direktør ved Follo museum og Roald Amundsens hjem.

Amundsen kjøpte boligen i 1908. Det var like før ekspedisjonen til Sypolen. Han bodde der fram til 1928. I 1933 ble huset overlatt til staten, som åpnet det for publikum to år senere.

I dag står huset nesten likt slik polfareren forlot det da han låste døren bak seg for aller siste gang.

– Samlingen i Amundsens hjem har nesten stått uutforsket i alle år. Derfor er det veldig spennende å gjøre alt tilgjengelig. Slik kan hele verden bidra til å utforske alle historiene Amundsen etterlot seg i hjemmet sitt, sier Smith.

Rundt om i huset finnes mange ting fra Amundsens innholdsrike liv og karriere. Man kan plukke opp gjenstandene og undersøke de nærmere. Her finnes ulike historier, lyd, bilder og film fra polfarerens liv. Både fra hans offentlige karriere, men også hans mer skjulte privatliv.

Alt dette skjer med ny og banebrytende teknologi.

– Vi har valgt å digitalisere huset og samlingen ved å bruke fotogrammetri. Det gir en svært detaljrik gjengivelse, sier Smith. Han sier dette har vært både spennende og utfordrende.

De siste 18 månedene har hele huset og alt inventar blitt grundig skannet i et enormt prosjekt. Hundretusenvis av fotografier er satt sammen til 3D-modeller.

– Målet har hele tiden vært å skape en digital rekonstruksjon så nær virkeligheten om mulig. Slik kan de som besøker huset digitalt også kan få en følelse av hvor ekte det er – og det unike ved at huset ennå står slik det alltid har gjort.

Huset tiltrekker seg vanligvis drøyt 1.500 besøkende i året. Men det er en utfordring at det gamle huset ikke tåler stor belastning. Derfor håper Smith færre vil møte opp fysisk, nå som det finnes et digitalt tilbud. Slik kan huset bevares lenger.

Opplevelsen vil være gratis og tilgjengelig på både norsk og engelsk. Lanseringsdatoen er 14. desember, en dato som ikke er tilfeldig. Det var nemlig på denne datoen at Amundsen nådde Sydpolen i 1911.

Koronaåret 2020 har vært et dårlig år for kultur- og museums-opplevelser. Vi bes om å holde oss hjemme. Derfor mener Smith lanseringen passer godt.

– Hele verden er inne i en meget spesiell tid. Da blir dette prosjektet bare enda mer aktuelt og viktig.

Roald Amundsen ble verdenskjent i 1903–1906. Da reiste han gjennom Nordvest-passasjen gjennom det nordlige Canada. Han ble dermed den første til å seile sjøveien fra Atlanterhavet til Stillehavet.

Men han er aller mest kjent for Fram-ekspedisjonen i 1910–1912. Her ble han førstemann til Sydpolen da han og fire ledsagere nådde polpunktet 14. desember 1911.

Etter dette turnerte Amundsen rundt omkring i verden med foredrag, hvor han fortalte om ekspedisjonene sine og viste fram bilder.

I 1926 ble han den første til å fly over Nordpolen.

I juni i 1928 meldte han seg frivillig til å bidra i en rednings-aksjon. Det var rivalen, italienske Umberto Nobile, som var blitt borte under en ekspedisjon i Arktis. Italieneren ble etter hvert funnet i live, men Amundsens fly forsvant sporløst 18. juni.

Han ble aldri funnet. Det er antatt at flyet gikk ned i havet like ved Bjørnøya sør for Svalbard. Amundsens nøyaktige skjebne forblir et mysterium.

Siste utgave

På forsiden nå