Kultur
– Det har gått veldig inn på meg å jobbe med denne tematikken, og jeg vet det samme gjelder veldig mange av de andre involverte i filmen, sier Eirik Svensson når «Den største forbrytelsen» er klar for publikum. "Den største forbrytelsen" får premiere 1. juledag. Foto: Heiko Junge / NTB

Snart premiere på ny film om krigen

«Den største forbrytelsen» får premiere 1. juledag. Filmen handler om hva som gjorde utryddelsen av jøder under andre verdenskrig mulig.

«Den største forbrytelsen» får premiere 25. desember. Det er en av få filmer som følger planlagt kino-løp i år.

– Det føles selvfølgelig veldig spesielt å skulle ha en film på kino nå. Men jeg er forsiktig optimistisk. Jeg håper situasjonen framover tillater åpne kinoer. Jeg håper de som bestemmer både lokalt og nasjonalt ser verdien av å holde denne typen kulturtilbud åpne. Det er så langt det er forsvarlig. Det sier regissør Eirik Svensson til NTB.

Han legger til at der kinoene foreløpig er stengt, vil filmen komme på kino så snart disse åpner igjen.

– Dette er en film jeg tror mange vil ha en sterk opplevelse av å se sammen med andre mennesker. Filmen handler om en viktig og lite kjent del av vår felles historie. Holocaust var et organisert folkemord som Norge og vi nordmenn også var en del av. Denne filmen er fortalt fra ofrenes perspektiv, sier regissøren videre.

Marte Michelets bok, «Hva visste hjemmefronten», (2018) har det vært mye diskusjon rundt dette året. Den nye krigsfilmen bygger på boken som kom før denne. Den heter «Den største forbrytelsen» (2014). Denne boken har undertittelen «Ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust». Den handler også om hva som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.

Nå er mange spente på hva filmen berører av følsomme temaer.

Svensson sier til NTB at han har fulgt med på debatten. Han sier om arbeidet med filmen:

– Diskusjonene som har pågått i det siste dreier seg i hovedsak om den andre boka til Marte Michelet. Det er egentlig litt på siden av handlingen i denne filmen. Filmen vår tar opp veldig alvorlige hendelser – og flere følsomme temaer. Så vi har gjennom de to siste årene åpnet opp for innspill fra andre. Ikke minst fra folk som sitter på solid kunnskap om disse hendelsene.

Denne høsten har vi også hatt en debatt om det å lage film og TV-serie basert på virkelige personers liv. «Den største forbrytelsen» handler om en familie som virkelig har levd: Familien Braude.

– Vi bør være bevisst på hvordan vi forholder oss til de faktiske historien. Og vi må være bevisst på hvilken måte vi velger å bruke film-fortellingen til å dramatisere og flette sammen hendelsene i vår framstilling av dem.

Han sier filmens innhold er følsomt. Det har vært utrolig mange kritiske vurderinger og valg å ta hele veien. Alvoret i filmen er noe hele film-teamet har tatt innover seg.

Regissøren forteller også at produsentene har hatt tett kontakt med Braude-familiens etterkommere. Det har de hatt helt fra før arbeidet med filmen begynte.

– Nå er filmen ferdig. Utvidet familie og etterkommere av andre navngitte personer i filmen har blitt invitert til å se filmen før den kommer på kino. Dermed kommer den ikke unødvendig brått på.

Regissøren understreker at han føler på et stort ansvar.

– Jeg håper folk vil oppleve det som både en varm, verdig og tankevekkende fremstilling av disse hendelsene, fortsetter han, og sier avslutningsvis:

– Det er viktig at vi sammen gjør et forsøk på å forstå hvordan og hvorfor dette kunne skje. Og ikke minst se disse menneskene som levende, umistelige personer – med et håp om at noe lignende aldri vil skje igjen.

Filmens manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå