Kultur
Lillebjørn Nilsen har alltid en ukulele i ryggsekken. Foto: Gorm Kallestad / NTB  NTB kultur

Lillebjørn Nilsen runder år – hylles av musikere som gir ut album

Hvis ikke Lillebjørn Nilsen vil gi ut plate med egne låter selv, så gjør musiker-kollegene hans det i stedet. Nå hylles 70-årsjubilanten med det nye albumet «Crescendo i gågata».

Et helt stjernelag er med på den nye plata. Blant annet Lars Lillo-Stenberg, Einar Flaa, Sondre Lerche, Åse Kleveland, Jan Eggum, Lars Klevstrand, Finn Kalvik, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og flere andre. De synger syv sanger som mange kan. Sangene er laget av Lillebjørn Nilsen.

Med seg har de også Oslo-Filharmonien, Mannskoret og deLillos.

Det dukker også opp en åttende låt. Den er helt ny. Den har fått navnet «Lillebjørns franske vals». Det er Lars Klevstrand som sørger for budskapet. Den fremføres av artistene fra samme generasjon. Steinar Ofsdal er også med på blokkfløyte.

I siste vers heter det: «Lillebjørn skreiv denne valsen, men fant ikke ord. Derfor har vennene samlet seg i dette kor». Og ikke nok med det – Nilsens gamle vise-venner kommer med en liten oppfordring:

«Vent nå ikke for lenge! Dra en låt eller to! Vi kan saktens trenge visene fra ditt bord!».

For det ble stilt med ny musikk fra Lillebjøn Nilsen i 1993. Det var etter det tiende albumet, «Nære Nilsen». Lars Lillo-Stenberg var med på å skrive en av låtene på denne platen, «Gul og vissen». Han minnes det slik:

– Vi satt på Lillebjørns flotte atelier i Skippergata. Det var et loftsrom. Han hadde blokk og en blyantspisser i en liten skål. Det var ordentlig der, sier deLillos-sjefen. Han forteller hvordan de spilte seg fram til noen ideer.

– Det gikk greit med melodien. Musikk gjør man sammen, men teksten var vanskeligere. Det sier Lillo-Stenberg. På det nye albumet synger han «Far har fortalt» sammen med Oslo-Filharmonien.

– Jeg tror Lillebjørn på et tidspunkt bestemte seg for at han hadde nok sanger, nok barn. Om jeg kan forstå det? Jeg har skrevet 240 låter og det er så mye jobb og tanker når det gjelder å velge hvem jeg skal spille på konserter. De får ikke noe etterliv, mange av dem, sier han. Han sier at Lillebjørn Nilsen likevel har laget «nok låter folk kan kose seg med».

Det var Lillebjørn Nilsen som lærte hele Norge å spille gitar gjennom sin berømte gitarbok. Han hevder den har solgt mer enn Bibelen. Og han må ha mange peis-hyller for å få plass til sine mange priser og utmerkelse. Bare av Spellemann-harper har han fem stykker.

Faktisk spilte han harding-fele før han spilte gitar. Det var takket være en nabo fra Telemark. Han har sagt at norsk folkemusikk betyr mye for ham.

På 1970-tallet ble det skrevet mange viser. Lillebjøn Nilsen ga Oslofolket sanger som «Bysommer» og «Alexander Kiellands plass» . Han bor selv ikke mer enn en kilometer unna sistnevnte den dag i dag.

Selv kaller Lillebjørn Nilsen seg for både sanger, komponist, dikter og bilde-kunstner.

Mer fra Kultur

På forsiden nå