Kultur
Bilde 1 av 3

Disse filmene og seriene vil du se om jula i år

Aldri før har folk i Norge hatt så mange steder for å se film og serier. Men det kan også bli vanskelig å ha oversikt over hva som er hvor. Her finner du filmene og seriene du vil se i jula.

A: Reidar Spigseth, Dagsavisen og Arnfinn Storsveen, Klar Tale

De første julefilmene kom i november. Da ble de lagt inn på TV 2 Sumo. Det er en tjeneste for å strømme filmer og serier. For mange er det kanskje litt tidlig. Men det er lite annet som minner om jul i år. De fleste jule-konserter, jule-spill og jule-show er avlyst. Men tjenestene for å strømme underholdning har mye å velge i.

Netflix, TV 2 og Viaplay har flest filmer. De har rundt 60 filmer hver. De fleste filmene er fra USA. Og mange er lett underholdning som minner oss om at det snart er jul. De fleste filmene folk vil se i jula er på plass. 70 prosent av alle hjem i Norge abonnerer på en eller flere strømme-tjenester. Det gjør at de kan få julestemning når det passer og uten reklame.

Flere serier og filmer har blitt flyttet de siste årene. I år er det en veldig kjent julefilm som har havnet et nytt sted. I fjor var «Alene Hjemme» på Netflix. Du må ha Disney+ for å se den i år. Både Netflix og Disney+ er strømme-tjenester.

Flere filmer kan du finne flere steder. Det gjelder for både «Love Actually» og «Hjelp, det er juleferie», og flere til. Men noen vil nok bli skuffet. Det er flere som har en actionfilm fra 1988 som sin favorittfilm i jula. Det er «Die Hard». Den er umulig å se på en strømmetjeneste. Den må du kjøpe eller leie. Men du kan se «Die Hard 2» på Amazon Prime.

Her er oversikten over julefilmer og juleserier i år.

Netflix:

Bildet er av de to dukkefigurene Solan og Ludvig fra Flåklypa. De ser ut av et vindu. Det er snø på vinduskarmen.

Denne tjenesten er en av de som har flest filmer om jula. Mellom 60 og 70 julefilmer var der 1. desember. Flere av de mest kjente og populære filmene er der. Det er «Polarekspressen», «Elf», «Arthurs Julegaverace», «Pottersville», «Klaus», «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa», «Gremlins», «Grinchen», «Bad Moms 2» og «De fem legendene».

De har også «Jingle Jangle» og «Dolly Partons Jul på Torget». Det er to nye julefilmer med mye musikk. De har også en oppfølger til «The Christmas Chronicles» fra 2018. Den handler om to søsken som skal prøve å filme nissen. Vi får også vite om karakteren til Ida Elise Broch får seg kjæreste etter «Hjem til jul» som kom i fjor i fjor.

Viaplay

De har mellom 50 og 60 julefilmer. De har flere av de samme som Netflix. De har «Love Actually», «The Holiday», «Elf», «Polarekspressen», «Last Christmas» (2019), «Scrooged», «Hjelp, det er juleferie». «Rollebyttet», «The Night Before», «En underbar jävla jul». «Office Christmas Party», «How the Grinch Stole Christmas», «Bad Santa», «Surviving Christmas», «Love The Coopers», «Christmas with the Kranks» og «Snekker Andersen og den vesle bygda som glømte at det var jul».

NRK nett-TV

Her er det få julefilmer. Men de har flere egne og nordiske julekalender-serier. Og mange må se de tradisjonelle innslagene på julaften. Det er «Snekker Andersen og Julenissen», «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til julestjernen» og «Donald Duck og vennene hans». Alle er her.

Bildet er en scene fra en tegnefilm. Det er ekornet Snapp som er inne i et juletre.

Disney+

Disney+ kom til Norge i høst. De har litt over 30 filmer ute om jul. I tillegg har de mange tegnefilmer på sju minutter om jula. Dette er det eneste stedet på nettet som har filmene «Alene Hjemme». De har også «En Muppet Julefortelling», «Frost», «Polarekspressen», Tim Allens og «The Santa Clause 1 - 3». De har også to Mikke Mus julespesial, og mange tegnefilmer fra «Donald Duck og vennene hans» som NRK viser på julaften.

TV 2 Sumo

TV 2 sin strømmetjeneste har litt over 50 filmer. Mange av de mer kjente som «Love Actually», «The Holiday», «Grinchen», «Hjelp, det er juleferie», «Elf», «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa», «Astrid Lindgrens jul», «Gremlins». «Snekker Andersen og Julenissen». «Julekongen: Full rustning», «Bridget Jones' dagbok».

TV 2 Sumo har også flere serier. Både «Julefergå», «The Julekalender» og «Tinas juleeventyr» er der. Men noen av episodene blir byttet ut i løpet av jula. Men noen serier og programmer blir hele jula gjennom.

Dplay

Dplay har mye av programmene fra TV Norge. Du kan finne mange av julekalenderne fra kanalen der. Det gjelder både «Jul i Blodfjell» og nylig ble «Nissene over skog og hei» lagt ut på nytt. Mange av programmene på kanalen er også å finne i Dplay. Mange av dem har egne juleutgaver. Det gjelder både «4-stjerners middag» og «Praktisk info med Jon Almaas.»

De har også mange julefilmer. Men mange av dem er mindre kjente.

Bildet er av Guy Pearce. Han er kledd i klær som skal minne om gamle dager. Han sitter i en stol med høy rygg. Ved siden av ham er det en oljelampe.

HBO Nordic

Her er det bare et lite utvalg for de minste barna. Voksne kan se «Bridget Jones Diary» eller fjorårets mørke «A Christmas Carol». De har også TV-serien «Band of Brothers». Den kan gi julestemning for dem som så serien da den kom på DVD i jula 2001.

Amazon Prime Video

Her er det mye julefilm. Noen kan du se med et vanlig abonnement. Men noen må du kjøpe eller leie utenom. «Scrooged», «Deck the Halls», «Hjelp, det er juleferie», «Die Hard 2» er inkludert.

Du kan kjøpe eller leie andre filmer. Det er mange å velge mellom hos både TV 2 Sumo, Viaplay, iTunes og Amazon Prime. Noen av dem er «Et førjulsmareritt», «A Christmas Carol», «It's a Wonderful Life», «En dag uten krig» («Joyeux Noelle»).

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå