Kultur
DANS: Whitney Jensen og Ricardo Castellanos danser de voksne hovedrollene som Clara og Nøtteknekkerprinsen.

Nå kan du få Operaen inn i stua

Den Norske Opera & Ballett får ikke ta imot publikum. Derfor strømmes både opera, ballett og konserter på nettet denne jula.

– Å gå i Operaen før jul er en kjær tradisjon for mange. I år kjenner vi ekstra på behovet for å spre glede og tenne noen lys i mørke-tida. Derfor gir vi bort forestillingene våre i desember. Det sier ballett-sjef Ingrid Lorentzen og operasjef Randi Stene i en pressemelding.

«Barberen i Sevilla» har blitt forberedt i månedsvis. Det er en forestilling som etter planen skulle ha gått elleve ganger før jul. Den ble likevel gjennomført via strømming. Forestillingen kan sees på internett helt fram til 31. desember.

Det er også mulig å se juleforestillingen «Julefryd». Her skal sangere, ballett-dansere og musikere sørge for å gi deg julestemning.

«Nøtteknekkeren» er viktig for mange å få med seg før jul. I år kan ikke forestillingen vises i operaen. I stedet har NRK filmet showet, som i alt vises på kanalen tre ganger i løpet av jula.

I år danses det altså for en tom sal - uten publikum. Men med kameraer på scenen, vil publikum likevel komme tett på forestillingen.

Eventyret om Clara og nøtteknekker-dukken er blitt vist på Operaen i Oslo siden 1960-tallet. Det anslås at rundt 750.000 har sett forestillingen.

Forestillingen handler om tenåringsjenta Clara. Hun føler seg utenfor i det store juleselskapet. Hun sovner. I drømmen forvandles gjestene til rotter og mus – og nøtteknekker-dukken til en ekte prins. Sammen kjemper prinsen og Clara mot rottene og musene, og i andre akt blir gavene fra de utenlandske gjestene levende.

Forestillingen vises både på julaften og 27. desember på NRK. Den kan også sees i NRK TV når du vil.

– Er det en jul jeg virkelig er glad for at vi kommer hjem i stuene til folk med Nøtteknekkeren, så er det denne julen. Det sier Ingrid Lorentzen til NRK. Hun er ballett-sjef ved den Norske Opera & Ballet.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå