Kultur
Bilde 1 av 3

Konge og dronning i 30 år

Kong Harald tok over etter kong Olav. – Jeg var lettere livredd, sa kong Harald.

17. januar 1991 kom sjokket. Vår kong Olav var død. Sønnen Harald tok over som konge. Nå har det gått 30 år.

– Kjære landsmenn. Hans Majestet kong Olav er gått bort. Et stort tap og en dyp sorg har rammet oss alle, sa kong Harald på radio.

Han fant styrke i at hele Norge sto sammen med ham og familien.

Samtidig med sorgen, måtte kongen ta ansvar og vise styrke. Han har senere antydet at det var skremmende. Og at han hadde mye å leve opp til.

– Jeg var lettere livredd. Det kanskje beskriver situasjonen. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sa kong Harald til nyhetsbyrået NTB. Det var i 2017.

Kronprinsesse Sonja ble dronning.

– Jeg hadde vært min manns kone i ganske mange år. Og kjente jo godt min svigerfar også. Men det ble en stor overgang og et meget større ansvar, sa hun i samme intervju.

Kong Olav døde klokken 22.20 den 17. januar 1991.

Han fikk hjerteinfarkt. Det skjedde mens han fulgte med på nyhetene. Gulfkrigen hadde nettopp startet.

– Han var den krigens første offer. For han fikk sitt hjerteinfarkt mens han så på TV. Han var hellig overbevist om at det var tredje verdenskrig som brøt ut. Og den ville ikke han være med på, fortalte kongen i en dokumentar i 2016. Kanalen NRK laget den.

Mange sørget over kong Olav. Folk dro til Slottsplassen med blomster og lys.

– Det tok bare noen få timer det. Så var det et lyshav på Slottsplassen. Det var kjempeflott, rørende, virkelig helt betakende, rett og slett.

På sommeren 1991 dro kongeparet på reise. De var både i Sør- og i Nord-Norge.

Kronprins Haakon blir Norges konge etter kong Harald. Kronprinsesse Mette-Marit blir dronning. De er allerede med i arbeidet på slottet.

– Både kong Haakon og Olav var konger som gjorde ting alene. Min far slapp meg ikke til i det hele tatt, sier kong Harald i ei bok. Den er skrevet av Harald Stanghelle.

Kongen er 83 år gammel. Han synes det er helt greit å jobbe på.

– Jeg synes jeg er heldig. Det er godt å ha noe å gjøre, sier han i boka «Kongen forteller».

Kongen vil fortsette helt til siste slutt.

Siste utgave

På forsiden nå