Kultur

Ella Marie bruker stemmen når det passer henne

– Disse stormene tar ikke livet av oss så lenge vi ikke lar dem, synger Ella Marie Hætta Isaksen. Hun synger både om klima og samenes kamp for å bevare sin kultur.

«Hold min hånd så vi kan huske. Slik som våre forfedre har husket. At disse stormene ikke tar livet av oss så lenge vi ikke lar dem». Det synger Ella Marie Hætta Isaksen i låta «Stormer» – eller «Roasut» på samisk. Den er fra det nye albumet til bandet Isák med samme navn.

– For meg har den tekst-linjen så mange sider ved seg, sier Ella Marie til nyhetsbyrået NTB.

– Det handler både om stormene jeg opplever at samisk kultur står i. Og frykten for at den ikke vil overleve. Men også om klima-endringer. De er jeg veldig redd for. Mye av livet mitt har vært preget av frykten for klima-endringer. Av angsten det skaper.

I mars 2019 kom Isák med sitt første album «Ealán». Da kalte en anmelder musikken deres for «uredd og med noe viktig å melde». For Ella Marie Hætta Isaksen er ikke den som lar være å bruke stemmen sin.

– Jeg har vært aktiv i Natur og ungdom i mange år, sittet i sentralstyret, sier hun. Hun sier hun ble advart på forhånd. Det var da hun tok engasjementet med seg inn i musikkbransjen.

– Å være politisk og ung artist har vist seg å fungere bra. Både som same og kvinne er det viktig at jeg tar stemmen min i bruk. Og bruker den når det passer meg. Jeg har gått ut og oppfordret flere andre artister til å mene noe. Og jeg synes jeg ser flere som gjør det. Men spesielt på kvinnefronten ser jeg at man fortsatt er redd for at det ikke skal selge godt. Det er dersom du mener noe. Det må vi bort fra, sier Ella Marie.  Slik beskriver hun sin egen vei:

– Heve stemmen når det passer seg. Og danse underveis.

– Er du musiker først, eller samisk først?

– Jeg tror alt dette går inn i hverandre. Jeg legger aldri fra meg det å være samisk. Det er grunnsteinen i hvem jeg er. Hver gang jeg er artist, er jeg alltid samisk. Det er en hattelek av og til. Når du er miljø-forkjemper og samisk aktivist: Hvor stiller jeg meg når de to kjemper mot hverandre? Som de noen ganger gjør i ulike spørsmål om miljø? Nei, jeg kan aldri i livet legge fra meg hvem jeg er.

Hun er samtidig veldig bevisst på det å tjene penger på samisk kultur, sier hun.

– Jeg skal aldri gjøre det på bekostning av min kultur. Derimot vil jeg bruke den plattformen jeg har fått til å vise at den ikke bare er pynt. Det foregår en kamp, hver eneste dag. For å bevare det samiske språket og de samiske næringene.

For det skjer både en god og en dårlig utvikling for det samiske. For kulturen går det bra. Samtidig er trusselen fra resten av samfunnet minst like sterk som før. I dag handler det om alt fra gruvedrift til land-områder og endringer i klimaet.

– Den som er mest utsatt i verden, er allerede er den som først blir påvirket av klima-endringene. Næringen med reindrift er en veldig bærekraftig næring. Den blir svært påvirket. Vi bruker å si «uten rein finnes ingen samer», sier hun. Like engasjert som når hun snakker om Isáks musikk.

– Jeg tror rein-eierne vil kjenne seg igjen i «Roasut». De står i mange stormer. Ikke bare er det krevende å holde på med rein som trenger deg, hver dag. Uansett hvor mange minusgrader. De må titt og stadig inn i rettssaker. Det er for å for å prøve å stanse inngrep i naturen. De må kunne uttale seg i mediene og være psykisk sterke for å tåle det. Det skremmer meg at vi er i en slik situasjon.

Isák fortsetter å blande engelsk og samisk. Det synes bandet gir noe ekstra til musikken.

– Det er et politisk budskap i seg selv. At vi blander språk. Musikk er et universelt språk. Du kan forstå veldig mye selv om du ikke skjønner alle ord. Det ser vi hver gang vi står på scenen: Folk blir nysgjerrige, de spisser ørene litt ekstra når de ikke forstår ordene, sier Ella Marie.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå