Kultur

Skal forske på vin fra verdensrommet

Hva skjer med vektløs vin? Det ville en gruppe forskere finne ut. De sendte 12 flasker til verdensrommet. Nå er de tilbake på jorda.

12 flasker med vin er tilbake på Jorda. De ble sendt opp til den internasjonale romstasjonen. Det var del av et eksperiment.

Forskerne skal se på hva som skjer med druer og vin som er vektløs. Det var 12 flasker vin, og 320 skudd fra vinranker med på turen ut i verdensrommet.

Vinen er fra området Bordeaux i Frankrike. Både vinen og plantene skal bli undersøkt av et institutt for vitenskap om vin. De vil vite hvilke følger vin og planter får av å være vektløse. De håper de finner ut noe som kan bli brukt i landbruks-forskning senere.

Plantene har vært i verdensrommet i 312 dager. Flaskene med vin har vært på romstasjonen i 438 dager. De skal bli sammenlignet med flasker som har blitt lagret like lenge, men på jorda.

– Det er bare en ting som er annerledes enn på Jorda. Det er at det nesten ikke er noe tyngdekraft på romstasjonen. Det fører til store belastninger på det som lever der. Vi håper at det vi lærer av vinene kan bli brukt på andre deler av landbruket,, sier Nicolas Gaume ved instituttet.

Det er planlagt en samling senere i februar. Da skal eksperter smake på vinen som har vært i verdensrommet. Ingen av de som var på romstasjonen fikk lov til å smake på vinen.

Siste utgave

På forsiden nå