Kultur

Skal lage serie om den svenske kongefamilien

TV-serien vil være i «The Crown»-stil. Den er viet den svenske kongefamilien. Først og fremst den nåværende kong Carl XVI Gustaf.

Tanken er at serien skal følge kongens reise fra barndommen til livet som monark. Det er svenske TV4 og C More som skal lage serien.

Åsa Lantz kom med ideen og har skrevet det meste av manuset. Hun har også skrevet manus til «Selma». Det er en biografisk film om Selma Lagerlöf. Lantz skal ha brukt flere år på research om kongen og kongefamilien. Prosjektet startet først som en roman.

Serien begynner rett før kronprins Carl Gustaf mister faren. Faren, Gustaf Adolf, døde i en flyulykke i 1947.

– Den lille gutten måtte ta den vanskelige rollen altfor tidlig. Det var dette jeg festet meg med først, sier Åsa Lantz til svenske Dagens Nyheter.

Serien skal speile det svenske samfunnet, på samme måte som «The Crown» skildrer britisk historie. Men det vil være et større fokus på relasjoner.

Men Åsa Lantz forklarer at hennes måte å forholde seg til historien skiller seg fra både «The Crown» og norske «Atlantic Crossing». Hun sier disse seriene viser hvordan kongefamilier har påvirket hendelser i verden.

– I Sverige er det snarere tvert om.  Det er samfunnet som har forandret kongefamilien, sier hun.

Serien har ikke noe navn ennå. Den spenner seg over seks episoder i en første sesong. Det er mulig det blir flere sesonger.

For drøyt ti år siden kom boka «Den ofrivillige monarken». Her kom det frem opplysninger om såkalte «kaffejenter» og partyliv. Lantz vet ikke ennå hvordan hun skal håndtere dette.

Det svenske hoffet er blitt informert om planene. Det skjedde allerede for noen år siden. Margareta Thorgren er informasjonssjef i hoffet. Hun sier prosjektet da ble presentert som «en drama-dokumentar».

– Vi er ikke delaktige i arbeidet på noe vis. Lantz har bare stilt oss noen spørsmål som vi har svart på, sier Thorgren til TT.

– Har hoffet eller kongefamilien noen synspunkter på denne satsingen?

– Nei. Når det gjelder den dokumentariske delen er det viktig at den ligger så nære sannheten som mulig. Men hvordan manus skrives blander vi oss ikke  inn i.

På spørsmål om hoff eller kongefamilie føler uro rundt TV-serien svarer hun med å snu på spørsmålet:

– Tror ikke det finnes noen som ikke skulle føle uro om deres liv skulle bli en TV-serie.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå