Kultur

Foo Fighters tilbake i form

2020 skulle vært Foo Fighters jubileumsår. Men festen stilnet. Nå kommer bandet med sitt tiende album.

– Selv om du fremdeles ikke kan ta del i låtene live. Så kan du i det minste vende deg til dem når du trenger å flykte fra hverdagen, sier Dave Grohl. Han er vokalist i bandet Foo Fighters.

Høsten 2019:

David Eric Grohl og de andre i Foo Fighters spiller inn bandets nye plate. Og de har det skikkelig gøy. Noen får ideen om at de skal begynne å spille disco-inspirert. Og Grohl roper «heng deg på!» til trommeslageren Taylor Hawkins.

– Vi landet et sted vi aldri hadde vært før. Alle begynte å le, og jeg sa: «Det der er utrolig morsomt. Vi beholder det!». Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være med på den dagen da Foo Fighters begynner å høres ut Abba, sier Grohl til nyhetsbyrået TT.

Om et par måneder skal Foo Fighters' store jubileumsår starte. Bandet feirer 25 år med en turné. Og det neste albumet blir deres nummer 10.

Vinteren 2020:

Latteren har stilnet, lysene er slukket, alle har reist hjem. Jubileumstoget sporet av. Allerede før det rakk å kjøre ut av lokstallen.

De venter på at korona-pandemien skal komme under kontroll. I mellomtiden finner medlemmene i Foo Fighters andre ting å gjøre på.

Dave Grohl er sønn av en engelsklærer og en taleskriver. Han legger vekk instrumentene. Han setter seg ved datamaskinen for å skrive ned «noen av de morsommere øyeblikkene» i livet sitt. Under overskriften «Dave's True Stories» deler han fra livet sitt. Han skriver om hva som skjedde da han jammet med Prince. Og spilte inn plate med David Bowie.

– Det er øyeblikk som er så absurde at jeg bare kan le av dem. Jeg kan ikke begripe at jeg har vært med på noen av disse tingene. Siden det er fullstendig surrealistisk. Det er som om jeg opplever det i tredje person, sier Grohl.

– Slik var det fremfor alt med Bowie. Jeg visste at han var et spesielt menneske lenge før vi møttes. Men da jeg lærte ham å kjenne, innså jeg at han var fullstendig magisk.

Februar 2021:

Nå står det februar 2021 i kalenderen. Foo Fighters gjør seg klare til endelig å dele album nummer 10. Det har fått tittelen «Medicine at Midnight».

Låten som ble inspirert av Abba, er med. Den heter «Love Dies Young». Den vokser og vokser for hver takt. Det følger etter en samling låter som blander store refrenger blandet med en funky lekenhet. Det er nytt for bandet.

Og mens vi snakker om Bowie. Dave Grohl sier at hans album «Let's Dance» har vært en kilde itl inspirasjon. Ikke musikalsk. Men fordi det var Bowies overgang fra en periode til en annen. Fra eksperimentell musikk til radio-vennlig dansepop.

– Jeg gikk gjennom alle platene våre for å finne noe som vi ikke har gjort før. Og det viste seg å være en svingende skive som får folk til å ville danse, sier Foo Fighters-sjefen.

Bandet ga opp tanken på å finne den perfekte datoen for å slippe den nye platen.

– Tiden er inne nå, sier Dave Grohl:

– Lager vi bare musikk for å selge konsertbilletter? Nei. Vi skriver låter fordi vi er musikere som vil at folk skal høre musikken og synge med. Det spiller ingen rolle hvor det skjer. Og vi innså at det kanskje er dette alle trenger nå – mer enn noensinne.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå