Kultur
Bildet viser Thomas Hylland Eriksen. Han har skrevet bok om apper og smart-telefon.

Skriver om livet med appene

Det viktigste i livet kan ikke presses inn i en app. Eller i en femten centimeter høy skjerm, sier Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen er sosial-antropolog og forsker. Han har skrevet boka «Appenes planet». Der ser han på smart-telefonen og vårt forhold til den. Gjør den oss mer sosial – men også mindre sosial? Bringer den ting nærmere – samtidig som alt blir fjernere? Og blir vi egentlig klokere eller dummere av all scrollingen?

For forfatteren har vært interessert i temaet lenge.

– Jeg skrev en bok om hastverk, tid og informasjons-teknologi for 20 år siden. Og hadde lenge tenkt å skrive en oppfølger. Det har tross alt skjedd litt på den tiden. Og noe av det viktigste på denne fronten er at smart-telefonen har kommet inn i livene våre. Nesten umerkelig, på enormt mange områder, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Hylland Eriksen har også ledet et forskningsprosjekt. Det handler om raske endringer. Men det ikke var noe der som handlet om informasjons-teknologi. Derfor følte han at han måtte fylle det tomrommet selv. Men boka er ikke en forsknings-artikkel, sier han.

– Men når smartmobilen er blitt en forlengelse av kroppen. Da ville jeg prøve å skjønne hva som har skjedd. Jeg kan komme til å skryte av at jeg er likegyldig og ikke bryr meg om den. Men samtidig er det sånn at hvis jeg glemmer den hjemme. Da føles det som om jeg har lagt igjen venstre arm i sengen da jeg sto opp, sier han videre.

Flere trenger å se på forholdet sitt til smart-telefonen, tenker han. Han håper å vekke både tanker og engasjement med boka «Appenes planet - hvordan smart-telefonen forandret verden».

– På få år er vi blitt fullstendig avhengige av denne dingsen. Vi bruker den jo til alt fra underholdning til tjeneste og å bygge nettverk. Det er også moro å se hva som er likt og forskjellig i i bruk av smartmobil rundt omkring i verden. Det er tross alt rundt fire milliarder av disse dingsene. Selv ganske fattige folk har skaffet seg en. Fra Nigeria til Bolivia. Selv om land som Norge og Sør-Korea ligger helt på topp. Her er det bare spesielle typer og små barn som ikke har smart-telefon, sier han. Han håper boka kan hjelpe folk med å bli bedre kjent med smart-telefonen. Og med oss selv.

– For det viktigste i livet kan ikke presses inn i en app. Eller i en femten centimeter høy skjerm, minner han oss om.

I boka viser han oss flere motsetninger ved denne dingsen. Vi blir smartere OG dummere. Vi får det kanskje innimellom litt spennende. Men også kjedeligere. Den gir oss nye steder å være sosial på. Samtidig som den kanskje også gjør oss mindre sosial, sier Hylland Eriksen.

Men hvor mye tenker folk over disse tingene? Slik svarer han:

– Altfor lite. Og det har også vært en motivasjon for meg mens jeg har puslet med dette. I vår del av verden snakker vi enten begeistret måte om de nye mobil-kameraene. Eller med dyp bekymring om hvordan ungdommen blir fordervet av mobil-avhengighet. Det er ikke noe enten-eller. Og jeg prøver å sortere litt. Det er for å gjøre oss mer bevisste på hvordan vi bruker denne forlengelsen av kroppen.

Hylland Eriksen håper mange vil lese «Appenes planet».

– Drømmeleseren er kanskje min tante Eva på 82. Hvis hun liker den, har jeg fått det til. Hun leser nemlig mye og er ikke redd for å si sin mening, sier forfatteren. Han mener vi trenger mer langsom tid.

– Vi må stadig kjempe for langsomheten. Pandemien har fått den fysiske verden til å senke tempoet. Og det er alt i alt bra på lang sikt, sier han. Og legger til:

– Men den har samtidig ført til at det går enda fortere på nettet. Hele online-verdenen har skiftet gir. Den kjører på i full fart. Det er viktig å klare å veksle mellom det raske og det langsomme. Å sette hastigheten på vent av og til. Men hør, det går an å gjøre langsomme ting på smart-telefonen også. Om nødvendig kan jeg godt lese en bok på min.

Mer fra Kultur

På forsiden nå