Kultur
Bildet viser plakater for Mammutsalget. I år varer salget lenger på grunn av korona-viruset.

Årets boksalg er i gang

Mammutsalget på bøker er i gang. I år har du fire uker på deg til å sikre deg bøker til gode priser. Årsaken er korona-viruset.

Årests Mammutsalg er i gang. Det varer fra 15. februar til 13. mars. 779 bøker er på salg. 231 e-bøker og lydbøker er også på salg. Salget er et samarbeid mellom 52 forlag. De setter ned prisene på noen av sine populære bøker.

Bokhandlere over hele landet åpner for boksalget. Det er utvidet til fire uker i år. Årsaken er korona-viruset. Lengre tid med salg gjør at kundene kan spres over en lengre periode. Da blir det lettere å følge reglene om smittevern, skriver nyhetsbyrået NTB.

Lesing er viktig for mange. Ikke minst i en tid med pandemi. Det sier Anne Jorunn Skogøy. Hun der prosjektleder for Mammutsalget.

– Vi ser at lesing kanskje er enda viktigere når vi er i den situasjonen vi er i nå. Boksalget har økt under pandemien, sier hun. Og legger til:

– Bokhandel og nettbok-handel forlenger perioden med salg. Det er for å sikre at alle utsalgs-steder vil kunne holde åpent i salgsperioden. Det er dersom de skulle de bli pålagt å stenge i enkelte områder.

Hun sier at Mammutsalget har en lang tradisjon med å gi kunden lesestoff til en god pris. Og med å bidra til at bøker blir mer tilgjengelig.

– Vi er veldig bekymret for at folk ikke skal få tak i de bøkene de ønsker. Bokhandlene har vært gode på smittevern. Og vi ser også at bokhandlene strekker sag langt. Det er for også å levere bøker under nedstenging med Klikk og hent, SMS-bestillinger og betaling med Vipps, sier hun.

Jan Kjærstad er forfatter. Han er en av dem som gleder seg til boksalget. Kjærstad sier at han alltid pleier å anbefale skjønnlitterær bøker. Men dette året vil han gjøre et unntak.

– Det er så mange veldig gode sakprosabøker. Så jeg vil gjøre folk oppmerksomme på iallfall fire gylne muligheter, sier han. Han starter med å anbefale boka «Giganten» av Aage Storm Borchgrevink.

– Er det noe du aldri kan få lest nok om, er det Norge og oljen, mener han.

Neste anbefaling på forfatterens liste er Morten Strøksnes' «Havboka».

– Har du ennå ikke lest den beste norske sakprosaboka på år og dag. Da må du ikke somle lenger, sier Kjærstad. Han anbefaler to bøker til: «Ut av skyggene» av Shazia Majids. Og «Homo Deus» av den israelske professoren og forfatteren Yuval Noah Hararis.

Mímir Kristjánsson er forfatter og politiker. Også han gleder seg til årets store boksalg. Han har boka «Mamma er trygda» fra 2019 på plass under Mammutsalget 2021.

Også han anbefaler norsk sakprosa. Han tipser om «Den store forsoningen» av Finn Olstad. Det er bok han mener er både lettlest og spennende. Den handler om en viktig tid i norsk historie.

Også han anbefaler «Ut av skyggene», signert Shazia Majid. Han sier boka forteller historien om norske innvandrerkvinner. Og deres lange vei mot integrering.

«Maus» av Art Spiegelmann står også høyt oppe på Kistjánsson liste.

– Det er en knallsterk tegneserie om holocaust. Med jødene som mus – og katter i rollene som nazister.

Sist, men ikke minst, anbefaler han romanen «Historien om Ásta». Den er skrevet av islandske Jón Kalman Stefánsson.

Noen bøker er ventet å bli ekstra populære under Mammutsalget. Det viser tallene på forhånds-bestillinger.

Flest bestillinger er det kommet på «Amuletten 1: Steinvokteren» av Kazu Kibuishi. På andreplass finner vi «Min første dyresangbok». Der har Lisa Aisato laget tegningene. Mens Inger Gundersen og Andreas Mjøs har vært i studio og spilt inn sangene.

Så  følger bøker som «Kniv» (Jo Nesbø), «Livet Illustrert» (Lisa Aisato), «Offer 2117» (Jussi Adler-Olsen), «Månesøsteren» (Lucinda Riley), «Norges beste sykkelturer» (Sissel Jenseth), «Full spredning» (Nina Lykke), «Macbeth» (Jo Nesbø) og «Norges beste familietopper» (Inger Lise Innerdal og Otto Teksum).

Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen arrangerer Mammutsalget.

Mer fra Kultur

På forsiden nå