Kultur
Bildet viser Per Henrik Stenstrøm.

Skrev bok om irriterende kolleger

Det er en kjent sak. Ikke alle går like godt overens på jobb. I en ny bok kan du få tips til hvordan du skal takle de vanskelige kollegene.

Er det noen på jobben du synes er irriterende? Per Henrik Stenstrøm har skrevet boka «Irriterende kolleger – slik takler du dem». Den handler om hvordan vi kan omgås kollegaer som vi egentlig ikke forstår oss på.

Mannen vet hva han snakker om. Stenstrøm lever av å holde foredrag om livet på jobben. Han har besøkt hundrevis av norske bedrifter. Etter dette kom han fram til at det finnes minst sju ulike typer irriterende kollegaer.

Han kaller dem Primadonnaen, Bedreviteren, Skrytepaven, Pessimisten, Gratispassasjeren, Superoptimisten og Motarbeideren. Og du har sikkert møtt dem, du også. Det tror forfatteren at selv statsministeren har.

– Erna er min drømmeleser. Tenk deg den jobben hun har som leder av regjeringen. Hun må være balanse-kunstner for å få et så broket kollegium til å jobbe sammen. Alle der har så forskjellige agendaer.

Ellers passer boken til alle som har en jobb, sier forfatteren.

– Den er til alle som vil vite mer om hva som skaper godt samarbeid på arbeidsplassen.

Stenstrøm har vært rådgiver innen kommunikasjon og ledelse i mange år. Gjennom dette fikk han høre mange historier fra arbeidsplasser. Det var ikke plass til alle i foredragene han holdt.

– Jeg forsto at erfaringen med irriterende kolleger måtte samles i en bok. Jeg oppdaget også at det nesten ikke finnes bøker om brysomme kollegaer fra før. Det finnes mange lederbøker. Men nesten ingen for medarbeidere, sier han.

Han sier at han ikke er inspirert av den svenske selvhjelpsboken «Omgitt av idioter». Denne boken deler menneske-typer opp i farger. Den ble en bestselger da den utkom på norsk i 2018.

– Men det er fantastisk at denne boken har solgt så godt. Det betyr at folk har stor interesse for å finne ut mer om «de andre». De som ikke er som deg og meg, mener Stenstrøm.

For mange har hjemmekontor blitt en del av hverdagen under koronaen. Derfor har Stenstrøm også tatt med et eget kapittel om irriterende kollegaer på hjemmekontoret. Han tror hjemmekontoret i ulike former har kommet for å bli – også i årene som kommer.

Selv har han få irriterende kollegaer.

– Jeg er heldig som driver mitt eget firma. Så jeg velger selv hvem jeg vil jobbe med. Før det jobbet jeg 30 år i mediebransjen. Jeg elsket det yrende livet og all kreativiteten. Mange av mine kolleger har blitt mine beste venner. Men når jeg ser tilbake var jeg ikke alltid like flink til å bryne meg på mine motsatte kolleger. De som irriterte meg. Der gikk jeg glipp av mye. Og det er jeg mer bevisst på i dag. At jeg skal være mer nysgjerrig på alle som ikke er som meg, sier forfatteren.

Han mener boken han har skrevet skal kunne brukes som en bruksanvisning. Den kan folk bruke i møte med dem de opplever som «motsatt» av deg selv.

– Du får slippe inn i hodet på kollegene som irriterer deg. Du får se verden med deres øyne. For meg som forfatter har det vært helt fantastisk å innta Bedreviterens ståsted. Da kunne jeg forstå hvorfor han er som han er. Jeg håper alle som leser boka oppdager at de fleste irriterende kollegene ikke er håpløse. Bare annerledes. De har mange gode kvaliteter.

Forfatteren har noen foretrukne typer:

– Jeg liker best å jobbe med Primadonnaen, Skrytepaven og faktisk Pessimisten. De har alle fantastiske kvaliteter og er superviktige medarbeidere. Bare man klarer å låse dem opp og forstå dem.

De to mest utfordrende synes han er Bedreviteren og Gratispassasjeren. Men det er slett ikke håpløst, mener han. Og hva slags respons håper han å få fra leserne?

– Det er at noen forteller at de har snudd i synet på en irriterende kollega og kanskje blitt glad i personen. At boka har bidratt til et bedre arbeidsmiljø.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå