Kultur
Bildet er av Kong Haakon og kronprins Olav (til høyre). Bildet er tatt foran noen trær. Begge har på militære uniformer. Bildet er i sort/hvitt.

Snart kan du lese private brev fra kongen

9. april er det 81 år siden Norge ble invadert av Tyskland. Det blir markert med hittil ukjente brev.

I år er det 81 år siden Norge ble invadert under andre verdenskrig. Arkivverket gjør seg klare for å markere det den 9. april. De skal offentliggjøre en rekke ukjente dokumenter. De vil vise fram private brev fra kong Haakon. De vil også offentliggjøre dagbøker fra folk i regjeringen. Disse er fra tiden de var i eksil.

Mye av dette er dokumenter som har vært ukjent for de aller fleste, ifølge kanalen NRK.

Totalt vil Arkivverket dele 200.000 dokumenter 9. april. Alt blir tilgjengelig på deres nettside.

Folk som er interessert i historie kan da lese dagbøkene til flere ministre. To av de er justisministeren og forsvarsministeren. Begge var i eksil i London under krigen. Historie-interesserte kan også lese flere private brev mellom kongen og regjeringen.

– Det er lov til å ha store forventninger. Det gjelder både for de som er historikere, forfattere og journalister. Men også for de som bare er interessert i krig og okkupasjon. Det sier Guri Hjeltnes. Hun er historiker, og leder HL-senteret.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå