Kultur
Bildet viser skuespillerne Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger, Tobias Santelmann og Jon Øigarden. De fortsetter jaget etter penger i andre sesong av «Exit».

Den ville «Exit»-reisen fortsetter

Fredag er det igjen klart for skitne penger, raske biler og menn uten skrupler. Da er TV-serien «Exit» tilbake. Det er bare å feste setebeltet, sier skuespiller Ine Marie Wilmann.

Kanalen NRKs mest strømmede dramaserie er tilbake. «Exit» ble en favoritt hos seerne og snakkis uten like i 2019. Og de har ikke spart på kruttet denne gangen, heller. Det sier serieskaper Øystein Karlsen.

– Dette blir en sterkere og mer eksplosiv reise enn sesong én, lover han.

Også skuespillerne merker «trøkket»: At mange venter spent på fortsettelsen. Om livet i de mørke krokene av finans-verdenen.

– Jeg merker at forventningene er høye. Og at folk gleder seg til en titt inn i et litt forbudt miljø igjen, sier skuespiller Ine Marie Wilmann. Og sier dette om sin favoritt-scene i den neste sesongen:

– Jeg kan si så mye som at det var utrolig hyggelig og stas. Å ligge ved et fint basseng og drikke kjølig hvitvin med Maria Bonnevie en hel dag. Vi ble ganske så fnisete på slutten av den arbeidsdagen, begge to.

Men at det fortsatt er en mørk verden som venter oss. Det legger ikke Wilmann skjul på:

– Når vi møter min rollefigur igjen, er mannen hennes ute av rehabilitering. Hun har børstet av seg skammen og er klar til å gå videre. Men igjen blir teppet rykket hardt og brutalt bort under beina på henne.

Skuespilleren som blant annet har spilt Sonia Henie i filmen om kunstløperen. Dette tenkte hun om «Exit» da hun ble kjent med rollen og manuset.

– I utgangspunktet var jeg skeptisk. Jeg tenkte: Trenger vi enda en fortelling om hvite privilegerte menn og lettkledde kvinner? Men så forsto jeg mer av serien. At den er både satire og en kommentar om disse mennene. Og hvordan de lever livene sine. Det hele fremstilles litt «grafsete». Det er et bevisst grep som gjør at vi bare må se videre.

Hun sier at sesong to følger pengene mye tettere. Nå får vi se hvordan gutta er blitt så rike. I tillegg er denne sesongen tett på Hermine og hennes reise. Agnes Kittelsen spiller Hermine.

– Det har vært snakk om at serien viser livet disse gutta lever som noe spennende og gøy. Jeg vil heller si at den løfter fram diskusjonen om hva penger gjør med oss. Og vår posisjon i samfunnet. At du er rik betyr ikke nødvendigvis at du er et godt menneske. Men du vil kanskje oppleve at samfunnet belønner deg for din rikdom. Og at vi har en tendens til å gå ut ifra at rikdom er fortjent, mener skuespilleren.

Hun er glad for at serien også forteller kvinnenes historier. Og viser at de kan være i en utsatt situasjon.

– Som skuespiller er det også utrolig gøy å spille karakterer med litt skarpe kanter. Og for meg er det viktig å også spille kvinner som ikke er så hyggelige. Celine er på mange måter en beinhard karakter. Som kanskje ikke alltid er like lett å like. Men jeg er veldig glad i henne likevel. Jeg forstår at hun må ha noen verktøy. Og at hun har utviklet noen måter å overleve på i det miljøet der.

Øystein Karlsen vil ikke avsløre for mye av handlingen. Men han sier at vi skal få se mer om skitne triks i bransjen. Serien er laget etter intervjuer med virkelige personer. Karlsen sier dette om hvorfor den har blitt så populær:

– Jeg tror «Exit» var første gang vi fikk et blikk inn i det nyrike Norge. At du får et innblikk i et annet samfunn som finnes midt iblant oss. Men der bare noen veldig få, og veldig rike mennesker er invitert inn.

I den nye runden ut blir Agnes Kittelsens karakter veldig viktig.

– Hun drar historien fremover. Men det er vel så mye av de andre karakterene nå som sist. I tillegg har vi jo med noen nye, som Sofia Helin og Maria Bonnevie. Samt at Anders Baasmo har sin egen historie.

Karlsen mener vi bare må gjøre oss klare. Det blir en «sterkere og mer eksplosiv reise» med denne andre sesongen, sier han.

– Det var interessant å forsøke å sette seg inn i innside-handel. Vi har med Bjørn Olav Nordahl som konsulent. Han var tidligere i gravegruppa til Dagens Næringsliv, nå i Brennpunkt. Og har skrevet to glimrende bøker om temaet, sier Karlsen. Han sier at også Skatteetaten og Økokrim har hjulpet dem.

– Ellers så gleder jeg meg veldig over å ha fått til at Santelmann er blitt en veldig god poledancer. Han gjør kanskje den beste mannlige strippescenen i et norsk drama noensinne, sier Karlsen. Han nekter ikke for at det kan komme en tredje sesong av «Exit».

– Vi får se hvordan det går denne gangen. Sesong én ble jo et slags fenomen som ingen kunne forutse skulle komme. 1,6 millioner har sett serien i Norge. Og den har gått knallbra i de andre nordiske landene. Vi forventer ikke at vi når dit opp igjen på noen måte. Men om folk i det minste liker den, så er det jo alltids muligheter, sier han om serien.

Den er så langt solgt til 36 land. Serien har premiere på NRK 5. mars.

Mer fra Kultur

På forsiden nå