Kultur

Snart kommer en ny film om skaperen av Mummi-trollet

Tove Jansson er kjent for å ha laget historien om Mummi-trollet. Nå er det laget en film som handler om hennes egen historie.

Tove Jansson både drakk og røyket. Hun elsket jazz-musikk. Og hun eksperimenterte seksuelt. Men for mange er hun mest kjent for å skape Mummi-trollet.

Filmen «Tove» skal snart komme på kino i Norge. Den handler om forfatteren og kunstneren Tove Jansson. Men den forteller om mer enn bøkene. Bøkene ble laget på dagen. På natten skal Jansson har brydd seg mer om sex, alkohol og å danse til jazz. Det er i alle fall historien som blir fortalt i den nye filmen om hennes liv.

– Selv en «eventyr-tante» kan være veldig rock’n’roll. Det sier Alma Pöysti til nyhetsbyrået NTB. Hun har hovedrolle i filmen. Hun har også tolket Jansson i flere år.

– Hun var modig, nysgjerrig, vill og fri. Hun viste hva det vil si å være et fritt menneske. Og hun gjorde det i en tid som var veldig tradisjonell. Det var uhørt at en kvinne valgte bort familie og ekteskap. Særlig for å være forelsket og leve livets eventyr, sier hun.

Filmen har mye fokus på forholdet mellom Jansson og Vivica Bandler. Hun var teater-instruktur. Ifølge Pöysti skalv jorden da de to møttes i Helsingfors i 1946. Det var året etter at Jansson hadde laget de første historiene fra Mummidalen.

– Det endret henne helt. Hennes verden fikk flere farger og nyanser. Det ble en positiv overraskelse for henne at hun kunne elske en kvinne. Selv om hun også ble såret, sier Pöysti.

– Senere nektet hun å bli plassert i en kategori. Hun ville ikke bli kalt feminist. Ikke lesbisk og heller ikke bi-seksuell. Mange har jo ønsket å gi henne en eller annen tittel. Hun har jo vært et idol for mange. Jansson pleide selv å si at hun ble forelsket i mennesket. Det var ikke nøye om det var en mann eller kvinne, sier Pöysti.

Det er bare 40 år siden homofili ble regnet som en sykdom i Finland. Det tok slutt i 1981. Fram til 1971 var det ulovlig.

Pöysti mener Jansson ble voksen på rett tidspunkt.

– Jansson var en del av en generasjon som opplevde andre verdenskrig. De fant en måte å ta vare på livet. De lærte at de måtte «gripe dagen». De lærte på den harde måten, sier Pöysti.

– Det handlet om å få mest mulig ut av livet. Det gjorde at festene ble ville. Kunsten ble svær. Alle skulle gi 110 prosent. Det å leve er en skjør ting. Det kan være kort, og det hadde de sett. Jeg tror nok krigen formet folk i Finland på flere måter, sier hun.

– Hva tror du personen Tove hadde sagt om filmen «Tove»?

– Hun hadde nok fnist av forsøket vårt på å vise hvem hun var. Men jeg håper hun hadde vært glad for at vi kan snakke om ting nå som vi ikke kunne da, sier Pöysti.

Det hører med at forholdene til Jansson er godt dokumentert. Det har hun noe av æren for selv. Så sent som i 2019 ble det gitt ut en bok som heter «Letters from Tove». Der er det mulig å lese  kjærlighetsbrev til både Bandler og Tuulikki Pietilä. Pietilä var professor og kunstner. Og hun hadde et mer langvarig forhold til Jansson.

– Jeg tror hun var veldig bevisst på hva hun etterlot seg. Hun gjemte nok det hun ikke ville at noen skulle finne, sier Pöysti.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå