Kultur

Vant Spellemann i klassisk musikk

Eldbjørg Hemsing har fått Spellemann-prisen i klassisk musikk. Hun spiller fiolin, bratsj og hardingfele.

Onsdag morgen fikk Eldbjørg Hemsing den glade beskjeden: Hun har vunnet Spellemann-prisen for sine Grieg-sonater.

Sammen med Simon Trpčeski har hun spilt inn platen «Grieg: The Violin Sonatas». Den har fått mange gode tilbakemeldinger. Så gode at hun vant en Spellemann i klassisk musikk.

Nå kan hun rydde plass til prisen hjemme på peishylla.

– Jeg har plass til den på peisen faktisk! Jeg må bare rydde bort en lysestake, sa hun til avisa Oppland Arbeiderblad.

Hemsing spiller fiolin, bratsj og hardingfele. Musikken fra Edvard Grieg har alltid vært med henne. På hjemmesiden sin skriver hun at familien hennes har en direkte forbindelse til musikken hans. Det har hun visst fra hun var barn.

Moren fortalte historier om Eldbjørgs tippoldefar. I 1848 sang han en folketone for Ludvig Mathias Lindeman. Han skrev ned denne folketonen. Senere fant Edvard Grieg den i Lindemans samling. Han brukte den som inspirasjon i sitt musikkverk «Ballade, Op. 24».

Hun har også en egen komposisjon på platen. «Homecoming», som er hennes første for solofiolin. Den skal feire den musikalske arven til familien hennes. Og til hjemstedet Valdres.

Nettstedet Store Norske Leksikon skriver at hun er en av de ledende musikerene i landet. Hun spiller mye forskjellig musikk, fra samtidsmusikk til folkemusikk.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå