Kultur

Her spiller metall-band inn video

Naturen er mer tilgjengelig. Årsaken er lettere utstyr og droner. Dette gjør det enklere å få musikken ut i verden for filmskapere og band.

– Å stå ute i naturen og spille. Det føles bedre enn å stå på en scene. Det er naturen vi beskriver i låtene, sier Jarle Kvåle. Han skriver låter og er bassist for bandet Vreid. Vreid er et norsk black metal-band.

Kvåle mener naturen gir en god følelse. I starten av korona lagde Vreid en utekonsert. Hele konserten kunne strømmes på internett. Konserten ble filmet fra Sognefjellene. Konserten fikk 140.000 visninger fra 40 land.

Håvard Nesbø regnes som medlem i Vreid. Han velger steder der de skal spille inn musikkvideo. Han er med på å lokke metall-fans til Sogndal. For å oppleve naturen fra videoene.

Nesbø sier at naturen kler all musikk. Han sier naturen i Sogndal passer godt med metall-musikken.

– Naturen bringer frem følelser i oss. Norge har en unik natur. Metall-fans fra utlandet kommer hit for å oppleve den, sier han.

Sammenhengen mellom natur og metall har lange tradisjoner. Tilbake til 1990-tallet tok metall-band bilder til forsiden av album ute i naturen.

– Det er blitt reklame for Norge ingen hadde planlagt, sier Kvåle.

Naturen kler musikk veldig godt. Det gir en kobling til noe spirituelt, sier Ole Fredrik Wannebo i filmselskapet Ragnarok Film.

Selskapet har laget to musikkvideoer for bandet Wardruna, «Lyfjaberg» og «Kvitravn». Disse er strømmet 26,7 millioner ganger til sammen på YouTube.

– I disse musikk-videoene er vår plass i naturen i fokus. Naturen er mer tilgjengelig. Takket være droner og lettere kamerautstyr, sier Wannebo.

Sveinung Sundli er sjef for bandet Gåte. Han mener at vi er blitt mer bevisste på norsk natur. Internett har fått oss til å innse hvordan folk ute i verden setter pris på vår natur, tror han.

– Se på TikTok. Det bugner med videoer fra norsk natur. Internett og reising har gjort oss stolte og bevisste, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå