Kultur
Artisten Tix på scenen med englekostyme på seg. Han har store englevinger på ryggen.

Tix er klar for finale

Lørdag kveld er det finale i Eurovison Song Contest. Tix skal konkurrere for Norge.

– Nå har jeg egentlig vunnet. Det sa artisten Tix etter semifinalen tirsdag. Egentlig heter han Andreas Haukeland. Lørdag kveld står han på scenen i finalen i Eurovision Song Contest (ESC).

Med sangen «Fallen Angel» skal han konkurrere mot 25 andre land. Tix skal synge som nummer 22.

Finalen er i Rotterdam i Nederland. Det er fordi vinneren av ESC 2019 kommer fra Nederland. I 2020 ble sangkonkurransen avlyst som følge av pandemien.

Strenge regler for smittevern gjør det mulig å ha publikum. Under begge de to semifinalene var det 3500 tilskuere i salen. Like mange får være der under finalen.

– Det er vår første fest på ett år. Vi er veldig spente. Det sier Aagje Hoekstra. Hun og venninnen sto i kø for å komme inn til semifinalen torsdag.

– Det er rart å se så mange mennesker samlet igjen, sier venninnen Marjolein van der Zanden.

Folk kan ta av munnbindet når de sitter på plassen sin. Ellers må munnbindet være på. Publikum må også vise en negativ korona-test før de får komme inn.

– Vi måtte ta korona-test 24 timer før vi kom til køen. Og vi har en app på telefonen som registrerer hvor vi går, sier Hoekstra.

De to nederlandske kvinnene har sine favoritter i Eurovision.

– Vi har ikke sett alt ennå. Men fra første semifinale likte jeg Malta og Ukraina. Og Norge var fantastisk! Jeg elsker dramatikken, sier van der Zanden.

Ifølge eksperter er Italia en favoritt. Frankrike og Malta følger like etter. Norge er på en 16. plass.

Mer fra Kultur

På forsiden nå