Kultur
Bildet viser hodeskaller som blir undersøkt med 3D scanner.

DNA skal avsløre hvor Columbus kom fra

Det er ukjent hvor sjøfarer Christofer Columbus kom fra. Nå skal DNA gi svar på det.

En av verdens mest kjente sjøfarere er Christofer Columbus. Han kom trolig fra Genova. Eller var han spanjol? Portugiser? Kanskje polsk? Nå skal DNA gi oss svaret.

Columbus er mest kjent for å ha «oppdaget» Amerika. Det gjorde han da han skulle seile rundt jorden til India. Det bodde allerede folk i Amerika før Columbus kom dit. Men det er Columbus som virkelige satte Amerika på europeernes kart.

Lite er kjent om livet hans før han ble berømt. Mest sannsynlig kom han fra Genova i dagens Italia. Spania er ett av de andre stedene noen mener han kom fra. Andre mener han kom fra Portugal. Kroatia og Polen er blant andre forslag.

Columbus døde i 1506. Han ble begravet i Valladolid i Spania. Deretter i Sevilla.

I 2003 ble det funnet DNA etter Columbus i Sevilla i Spania. Det ble funnet på knoklene til sønnen og broren hans. Nå skal DNA forhåpentlig gi oss mer informasjon om ham.

Universitetet i Granada i Spania skal undersøke beinrestene. Laboratorier i Roma, Firenze, USA og Mexico skal analysere DNA. Resultatet kommer i oktober. Men denne uka er det en konferanse for Columbus-forskere. Der skal de komme med teorier om hvor han kom fra.

Mer fra Kultur

På forsiden nå