Kultur

Det nye Munchmuseet åpner 22. oktober

Til høsten får publikum endelig oppleve Munchs kunst i nytt bygg.

Åpningen har vært utsatt flere ganger. Men nå er datoen endelig klar. 22. oktober i år åpner det nye Munchmuseet i Oslo.

– Dette er helt, helt rått. Det er helt unikt. Det er veldig, veldig stort at vi eier dette sammen. At det ikke bare er for noen få. At alle i Oslo, uansett hva slags bakgrunn du, eier denne arven. Det sa Omar Samy Gamal da datoen for åpningen ble presentert torsdag. Han er byråd for kultur i Oslo.

Det nye museet er fem ganger større enn det gamle Munchmuseet på Tøyen. Det skal inneholde hele samlingen som Edvard Munch ga til Oslo kommune ved sin død.

– Munch ga en enorm gave til Oslo. Snart skal vi dele denne gaven med resten av verden på et sted som virkelig yter Munchs kunst rettferdighet. Det er bare å glede seg, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han innrømmer at bygget har kostet mye penger. Men han regner med at byen vil få mye igjen. Blant annet fra turister som kommer til Oslo.

– Dette er et fantastisk løft, også for en kommune. Vi har brukt 2,1 milliarder kroner på dette bygget. Og også mye penger på nye Deichman-biblioteket, sa Johansen. Han sa at en hel ny bydel er i ferd med å reise seg i Bjørvika.

Stein Olav Henrichsen ler direktør for museet. Han lover over et levende og åpent museum. Det kommer til å skje mye i bygget.

– Vi kommer til å skifte utstillinger jevnlig. Og vi kommer til å ha et stort program med arrangementer, sa han.

Det nye Munchmuseet får 13 etasjer. Det er en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover heller bygningen 20 grader.

Det har vært mye diskusjon om bygget. Likevel mener Henrichsen at det har gitt mange muligheter. Blant annet mange små og store steder hvor det går an å sette seg ned.

– Det går an å sette seg ned. Lese en bok. Ha med seg venner, eller bare nyte utsikten, sier direktøren.

Museet får både kafé, bar og restaurant. Det inneholder også butikk, konsertsaler, kino og lokaler til utleie.

Edvard Munch døde i 1944. Han ga alle arbeidene han hadde igjen, til Oslo kommune.

Samlingen har høy verdi. Mange ønsker å byttelåne malerier med museet, sier Henrichsen. Dermed kan museet få store verk på utlån til utstilling i Oslo. I bytte med verk av Munch.

– Alle museer vil samarbeide med oss, sier han.

Museumsdirektøren gleder seg til å vise «kraften» i verdien til samlingen.

– Vi kan hente kunstverk til Oslo på et nivå vi ikke har sett før. Det kunne vi ikke gjøre på Tøyen, for det har ikke vært plass til det.