Kultur
Bildet er av Deeyah Khan. Hun snakker med folk som står omkring henne i en formell situasjon. I helga ble hun Bafta-vinner med dokumentarfilmen «America's War on Abortion».

Deeyah Khan vant pris for dokumentar

Deeyah Khan fra Norge var en av vinnerne da det ble delt ut priser på Bafta i helga.

Khan vant prisen for aktualitets-programmer, skriver kanalen BBC. Hun fikk det for sin dokumentar om abort i USA. Den heter «America’s War on Abortion». Khan diskuterer hvordan det blir vanskeligere å få tatt abort i landet. Den ble sendt på TV både i Storbritannia og i Norge i fjor høst.

Khan fikk ideen til filmen da hun var i USA for å lage en annen film. Det var da hun gjorde research og filmet «Muslim in Trump’s America».

– Da leste jeg mange nyheter om delstater som innførte nye og strengere regler for abort. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen debatt om det. Verken i USA eller internasjonalt. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til rettigheter for kvinner. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det, sa Khan til film-magasinet Rushprint.

Deeyah Khan har vunnet to Emmy-priser for filmer hun har laget før. Hun vant også en pris på Royal Television Society Award for sin film om høyreekstremister i USA.

Hun har også fått flere priser i Norge. I 2020 fikk hun Fritt Ords Pris for 2020 for sine filmer om ekstremisme.

Mer fra Kultur

På forsiden nå