Kultur

Hyller Oslo i ny låt

Han ville skrive noe om hvor han kom fra. Resultatet ble en hyllest til hovedstaden.

– Jeg har en ganske sammensatt bakgrunn. Norge, Nigeria og Senegal. Så det har ikke alltid vært like lett å kjenne akkurat hvor jeg er fra. Men én ting har alltid vært sikkert. Og det er at jeg er fra Oslo, sier Numa Edema.

Soul-artisten har sunget på Nobelkonsert. Han har varmet opp for Judy Collins og Stephen Stills. På TV-aksjonen for noen år siden sang han for flyktningene som dør når de prøver å krysse havet. På samme rute som faren hans tok for 30 år siden. Han har spilt teater.

Nå slipper han låta «Oslo». Det er første smakebit fra hans tredje album «Soul of Oslo». Det kommer snart ut. Numa Edema henter inspirasjon fra soul-musikken fra 1960- og 1970-tallet.

– Jeg ønsker jo å lage musikk som kan være tilgjengelig for alle. Selv om soulmusikk kanskje ikke er det første 16-åringene hører på. Men jeg synes det utrolig kult når unge folk også kan sette pris på musikken min, sier Numa.

Han byr på en lynkjapp innføring i hvorfor han liker sjangeren så godt:

– Soulmusikk er ikke bare en musikkstil. Den rommer så mye mer. Protest, identitet, politikk, kjærlighet. Den bærer i seg mye av den svarte identiteten fra 1960-tallet og frem til i dag. Så ved å lytte til soulmusikk, så tror jeg du får en historietime i samme slengen. Og – ikke minst – gjør den godt for sjela.

Hans drømmelytter tror han kan være «en som trenger noen å ligne på. Og som muligens kan finne identitet og noe å kjenne seg igjen i tekstene og musikken min».

Hans låt «Oslo» handler ikke bare om de lyse, sommerfine sidene ved hovedstaden.

– Den tar også opp de mørkere sidene ved byen min. Den er ikke en sommerlett, «øl i parken, mens sola går ned og jeg er så forelska. Og Oslo viser seg fra sin beste side og jeg vinker til postmannen»-type låt. Denne låten aksepterer at Oslo er mye mer enn det. Fordi Oslo rommer og bærer mye. Så denne låten er et forsøk på å gi hele byen en låt å kjenne seg igjen i, sier han.

Numa Edema rakk å gå i studio og spille inn «Soul of Oslo»-albumet. Rett før alt stengte ned som følge av korona. Med seg hadde han bandet sitt. Og et stryker-ensemble. Han sier han vokste enormt mye på erfaringen.

Numa Edema ble pappa igjen rett før Norge stengte i 2020. Så tempoet i livet hans ble sakket ned uansett.

– Det har jo vært tøft, men jeg har nok hatt det mye lettere enn mange andre. Jeg har vært omringet av barna mine og kona mi. Vi har fått masse kvalitetstid sammen. Og kjent på hvor mye vi egentlig savner den roen i hverdagen. Vi har holdt oss friske (bank i bordet). Og vi er takknemlige for at vi har hverandre. Du får satt livet i et perspektiv når sånt som dette hender, sier han:

– Det er noe jeg håper vi kan dra med oss fremover etter hvert som samfunnet åpner igjen.

Han håper også vi lærer en ting til av dette. Og det er hvor viktig musikk og kultur er.

– At Ikea har vært åpent. Mens konserter, forestillinger og visninger med mye bedre kontroll på smittevernet har blitt holdt stengt … Som musiker opplever jeg at kultur faktisk er samfunns-kritisk. Den støtter våre indre prosesser. Psykisk helse er vel så viktig som fysisk helse. Og musikk betyr alt i perioder som dette. Den er en flukt fra virkeligheten som helbreder og binder oss sammen som mennesker, sier han.

– Jeg håper vi som samfunn dyrker dette videre. At vi innser hvor viktig kultur er for vår helse – både kropp, hode og sjel, sier han.

Mer fra Kultur

På forsiden nå