Kultur

Norsk regissør på filmfestivalen i Cannes

Med filmen «Verdens verste menneske» er den norske regissøren på plass i Cannes. Joachim Trier sin film kan vinne gullpalmen.

For tiden er det filmfestival i Cannes. Festivalen er verdenskjent. Flere priser skal deles ut til verdens beste filmer.

En av filmene som har fått oppmerksomhet er «Verdens verste menneske». Den norske regissøren Joachim Trier har regissert filmen. Han har mulighet til å vinne gullpalmen.

Dette er prisen alle har lyst til å vinne. Tidligere har Pulp Fiction, Pianisten og Taxi Driver vunnet prisen.

– At filmen blir sett i hele verden. Og at jeg får møte publikum er en seier i seg selv. Det sier Trier til nyhetsbyrået NTB.

– Det sier jeg ikke for å være en ydmyk nordmann. Jeg mener det, sier han.

«Verdens verste menneske» handler om en ung kvinne. Hun heter Julie og blir spilt av Renate Reinsve. Vi få se hennes blikk på verden. Hun sliter med å finne seg selv og hvem hun er som person. Hun møter menn som ikke er hyggelige, og menn som er hyggelige. Filmen går også inn på «Metoo»-problematikken.

– Det ville vært helt unaturlig å lage en moderne film om en kvinne i dag uten å snakke om temaet, sier Trier.

– Jeg håper vi gjør det på en klok og fin måte. Det deilige med å lage film er at i en verden der alle skal skrive innlegg og anmeldelser. Og ha en veldig sterk mening. Så er vi heldige som får være historiefortellere som kan vise forskjellige sider av en diskusjon. Som kan få folk til å tenke over problematikken selv, sier han.

Filmen er to timer lang. I løpet av filmen er det også ett par nakenscener. Her står den mannlige hovedrollen i fokus. Anders Danielsen Lie viser hele seg i løpet av filmen.

– Vi synes det var viktig å vise «tissen» til Anders fordi vi lager en film om en ung kvinne og hennes blikk. Ofte filmes sexscener fra et mannlig blikk. Veldig mange mannlige regissører er ikke bevisst på dette. Og nå tenkte jeg at det skulle være lov for jentene å se litt også, sier Trier.

– Jeg prøver å lage en film om ærlige situasjoner. Av og til er vi også naken, sier han.

Avisa Aftenposten har anmeldt filmen. Les anmeldelsen her.

---

Kort om saken

  • Joachim Trier sin film «Verdens verste menneske» har muligheten til å vinne gullpalmen på filmfestivalen i Cannes.
  • Filmen hans ble valgt over 2.000 andre filmer.
  • Tidligere har Pulp Fiction, Pianisten og Taxi Driver vunnet gullpalmen.

---Mer fra Kultur

På forsiden nå