Kultur

Spiller i hele verdens farger

På store scener får barn og unge vist sine kunstneriske uttrykk.

– Alle kan noe som de kan lære bort til andre. Alle har en verdi, uansett hvor vi kommer fra i verden. Vi kan lære mye av å lære om andres kulturer. Og kultur er noe alle kan forstå.

Det sier Alice Sivertsen til Klar Tale. Hun er prosjektleder for Fargespill i Stormen konserthus i Bodø.

Forestillingen Fargespill er et møte med unge menneskers historie. Det viser hvem de er gjennom musikk og dans. Målet med forestillingen er å gjøre vise mulighetene vi har med et stort mangfold.

Barna som er med bør ha vokst opp med flere forskjellige kulturer. Men også norske barn som har vokst opp i Norge. Målet er å vise mangfoldet og det fine som kommer ut av det.

Fargespill ble satt opp for første gang i Bergen i 2004. Siden har det blitt laget bok og to album. De fleste kongehus i Europa har hatt besøk av Fargespill. Og de fleste ministre i Norge har fått se forestillingen.

I 2016 startet stiftelsen Fargespill en gruppe i Oslo. Nå har det også kommet til Nord-Norge.

– Dette er nordnorsk samarbeid på sitt beste! Fargespill gir barn og unge i hele landsdelen et lokalt tilbud som vil finne det beste i dem. På tvers av språk og uttrykk. Og med hjelp fra profesjonelle.

Det sier Liv B. Ulriksen. Hun er konsernsjef for Samfunnsløftet i Nord-Norge. Samfunnsløftet er et initiativ fra Sparebank 1. De gir penger til prosjekter som kommer samfunnet til gode. Fargespill har fått nesten ti millioner kroner. I samarbeid med kultur-prosjektet Bodø2024 har de fått Fargespill til byen.

– Nord-Norge er helt avhengig av at flere flytter hit og at så mange som mulig kommer i arbeid. Alle må også kjenne seg hjemme. Fargespill bidrar til dette på en veldig fin måte, sier hun.

I Fargespill får barn og unge lov til å være med å lage forestillingen. De får hjelp av profesjonelle musikere og dansere. Slik får de hjelp til å utvikle sitt kunstneriske uttrykk.

– Publikum får se og høre sanger fra mange forskjellige språk, alt fra norsk til arabisk. Barna viser ulike danser og snakker mellom numrene. De får virkelig utfordret seg, sier Alice Sivertsen.

Sammen med orkester og band får barna stå på store scener. I Bodø var første forestilling i Stormen konserthus. 42 barn og unge i alderen sju til 15 år opptrådte.

Nå håper de å utvide prosjektet til åtte byer i Nord-Norge. De vil at alle byene skal ha hver sin forestilling. Forestillingene skal lages ut fra deltakernes oppvekst. Derfor vil alle forestillingene bli forskjellige. Men alle vil vise mulighetene mangfoldet kan gi.

---

Fargespill

  • Fargespill er en forestilling av og med barn og unge.
  • Det er satt opp i Bergen, Oslo og Bodø.
  • Målet er å vise det fine som kommer ut av kulturelt mangfold.

---Siste utgave

På forsiden nå