Kultur
Bildet er av Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. Det er tatt under ferien på Dvergsøya utenfor Kristiansand i 2020. Hundene Milly Kakao  og Muffins Kråkebolle er også med.
Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprinsen feirer 48 år

Kronprins Haakon fyller 48 år tirsdag. Dagen blir feiret rolig, sier Slottet.

Det er heist flagg på alle offentlige flaggstenger i Norge tirsdag. Det er for å feire at kronprinsen har bursdag. Selv vil han feire dagen på en mer rolig måte.

– Den blir feiret privat, sier Guri Varpe til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunikasjons-sjef på Slottet.

Kronprinsen ble født på Rikshospitalet 20. juli 1973. Han er først i arverekken til den norske tronen. Snart er det 20 år siden han giftet seg med kronprinsesse Mette-Marit. Det skjedde i Oslo domkirke 25. august 2001.

I fjor ble dagen feiret med familien i sola på Dvergsøya i Kristiansand. Familien er ofte der i ferien.

På fritiden er kronprinsen glad i å surfe og i musikk. en lidenskapelig surfer og han er svært opptatt av musikk. Han er også glad i friluftsliv. Han var nylig ute og padlet i Oslofjorden sammen med ungdommer i regi av Norsk Friluftsliv.

– Vi fortjener en bra sommer nå, sa kronprinsen til NTB.

Han kunne fortelle at det å være i naturen har vært viktig for kronprinsfamilien under pandemien.

– Jeg tror det har vært sånn for mange. Når det er mye regler og sånn. Da er viktig at vi har den muligheten til å komme oss ut. Gå på tur, ski, padle, være ute i naturen, dra og sove i hengekøye. Det er utrolig fint, sa han.

Kronprinsparet har mye å gjøre de neste dagene. Sammen med kongeparet skal de delta på en rekke arrangementer for å markere at det er ti år siden terror-angrepet i 2011. Da ble en bombe sprengt i regjerings-kvartalet, og mange unge politikere ble drept på Utøya.

Kronprinsen sa nylig at angrepet var som et «åpent sår», som det kan være vanskelig å snakke om og ta opp.

– Det var et angrep på Arbeiderpartiet, på AUF, på staten vår, samfunnet vårt. Det ble også et nasjonalt traume. Det er noe vi i likhet med alle andre i Norge bærer med oss. Det en del av vår historie, sa kronprinsen. Han og resten av kongefamilien har møtt flere av berørte de siste månedene.


Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå