Kultur
Scene fra «I onde dager», med Aksel Hennie og Noomi Rapace. – Da jeg fikk vite at hun var med på moroa, da var det ikke tvil, slår Hennie fast om det å mønstre på Tommy Wirkolas nye film. Foto: SF Studios

Wirkola tester ulike sjangere i den norske skogen

Tommy Wirkola sender et ektepar til skogs i sin nyeste film. Med onde planer.

Norge — Paret vil merke at de ikke er alene. Verken med skogen eller med sine onde planer. Filmen heter «I onde dager» og kommer snart på kino.

Det som er sikkert, er at Tommy Wirkola er klar for å følge opp filmer som «Kill Buljo» og «Død Snø». Denne blir også blodig.

Hvis du tenker på filmer som «Fargo», «Pulp Fiction» og «The War of The Roses», så er du kanskje i nærheten, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Manuset var helt umulig å legge fra seg. Det er ikke én side hvor det ikke skjer noe. Det er en sjelden god dialog hele filmen igjennom, sier Aksel Hennie. Han har en av hovedrollene i filmen. Han spiller Lars. En hevngjerrige og desillusjonerte regissør og ektemann. Han velger å ta med seg kona han elsker stadig mindre på familiens hytte. Planene er alt annet enn romantiske.

Noomi Rapace fra Sverige spiller kona Lisa. Rapace har hatt roller i flere internasjonale storfilmer.

– Da jeg fikk vite at hun var med på moroa, da var det ikke tvil, sier Hennie.

Det kunne vært vanskelig å få med både Rapace og Hennie på relativt kort varsel til vanlig. Men pandemien gjorde det lettere.

– Mange filmer ble bare planer. Men ting har gått ganske bra her i Norge. Det var mulig å gjøre ting her, så jeg ringte Noomi. Til vanlig får hun tilbud om å spille roller som er litt mørke. Jeg tror hun likte muligheten for å vise fram en mer leken side, sier Wirkola. Han sier han også klarte å få vist fram nye sider av Atle Antonsen. Også ganske grusomme sider.

– Som alle vet er Atle en veldig god skuespiller. Det der løste han lett og bra, ler Wirkola.

Den som kjenner til tidligere filmer av Wirkola, vet at det er filmer som egner seg for voksne. Tidligere har han laget filmer om nazi-zombier. Han har også laget en mer skummel film om Hans og Grethe.

Denne gangen har han skrevet manus med Nick Ball og John Niven. De ble tidlig enige om at det var null grense for blodige ideer. De var også enige om å bli inspirert at filmer laget av Quentin Tarantino og Cohen-brødrene. Der er det også mye blod og mennesker som finner ut at de kan være dårlige mennesker.

Hennie mener filmen kommer i rett tid.

– Dette er en film for alle som vil ha litt mørk galskap. For dem som ønsker å le sammen med andre igjen. Vi har sittet inne i snart to år. Vi har fulgt alle mulige regler. Nå trenger vi å oppleve ting sammen, sier Hennie.

– Denne filmen er helt typisk for Tommy Wirkola av. Den er både morsom og leken. Den treffer oss på mange uventede måter. Jeg synes styrken hans er galskap. Og det er det virkelig mye av i denne filmen.

Det er nok ikke mange som vil tenke pene ting om karakterene Lia og Lars i starten av filmen, sier Hennie. Flere vil nok tenke at de er forferdelige mennesker.

– Men så viser det seg at de har problemer som de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Det er ting ved dem som får dem til å framstå både sårbare og menneskelige. Til slutt sitter du der og virkelig heier på dem, sier Hennie.

– Jeg har spilt både drittsekker og folk som er sympatiske. Men det viser seg at en fyr folk ofte kommer tilbake til er Roger Brown, fra «Hodejegeren». Jeg tenker det er fordi vi midt oppe i alt det kyniske, så kan vi kjenne igjen noe menneskelig. Det er noe jeg leter etter i alle rollene jeg gjør, sier han.

---

Fakta om «I onde dager»

  • Premiere: 30.07.2021
  • Skuespillere: Aksel Hennie, Noomi Rapace, Atle Antonsen, Christian Rubeck, André Eriksen
  • Sjanger: Action / Thriller / Sort komedie
  • Regi: Tommy Wirkola
  • Aldersgrense: 15 år

---

Mer fra Kultur

På forsiden nå