Kultur
Bildet er av lysshow som omgir artisten Alan Walker mens han står på scena i Oslo spektrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

En av fem i dette yrket har sluttet under pandemien

Det er langt færre som jobber som scene-teknikere enn før pandemien. Det kan bety trøbbel når Norge skal åpne igjen.

Norge — I mars i fjor stoppet alt opp. Siden da har det vært færre og mye mindre konserter enn før. Det gjør at mange av de som har jobbet med å lage show, har måttet finne seg nye jobber. 19,4 prosent av de fast ansatte har sluttet, viser en undersøkelse som er gjort for Bransje-foreningen for scene-teknisk produksjon (BFSP).

Morten Buvik er daglig leder i Lydteamet i Bodø. Han sier fire av 13 scene-teknikere som jobbet for ham har sluttet det siste året.

– Konsertbransjen ville hatt et stort problem om Norge åpnet helt opp igjen i morgen. Det sier han til avisa Klassekampen.

Han mener regjeringen har gjort en for dårlig jobb. Buvik mener det har vært vanskelig å planlegge, og at det er tatt mest hensyn til de store aktørene som lager konserter. Ikke til enkeltpersoner og små firmaer som jobber med sceneteknikk.

Emma Lind er statssekretær. Hun skriver i en e-post at hun forstår at det har vært vanskelig å forutsi hva som skal skje det siste året. Men hun mener at det har vært gode nok støtte-ordninger til kultur-bransjen.

Hun skriver at målet med ordningen som har vært, er å sikre at alle som jobber med et arrangement skal få penger. Det er ment å gjelde også dem som jobber med lyd og lys.

– Når en enkelt artist får et millionbeløp, er det for at alle som er med på prosjektet skal få betalt, skriver hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå