Kultur
Marja Mortensson synger om reinens vandringer på førstesingelen «Johtelohke – The Migratory Route», som ble sluppet i juli. Neste måned følger albumet «Raajroe – The Reindeer Caravan». Foto: Jørn Kristensen

– Ingenting er mer normalt enn dette livet for meg

Artist Marja Mortensson må ta hensyn til reinflokken når hun bestemmer datoer for turné. Nå har hun laget et helt album om reinflokken, landskapet den vandrer i og formødrenes historier.

– Livet med rein er ulikt arbeid til ulike årstider. Der vær og vind bestemmer når ting skjer. Det er jo annerledes med mitt musikalske liv med datoer og kalender. Så her gjelder det å finne en slags balanse i hvor mye skal jeg turnere. Og hvor mye tid setter jeg av til å være med hjemme i reindrifta. Jeg er med så ofte jeg kan, sier Marja Mortensson.

Hun sier at noen ganger handler det om å «hive seg rundt og kjøre hjem når det først skjer noe».

– Andre perioder setter jeg av til å kunne komme hjem og få det pusterommet jeg liker å ha.

Samiske Marja Mortensson gjorde inntrykk på mange TV-seere. Det var da hun deltok i NRK-satsingen «De neste». Egentlig er hun ikke blant de neste. Hun er her for lengst: Hun har fått flere priser. Hun har vunnet Spellemann- og NOPA-pris. Og hun har vært nominert til Nordic Music Prize.

Neste måned kommer hennes fjerde album «Raajroe – The Reindeer Caravan». Eller reinraiden, på norsk. Ideen til tittelen kommer er hentet fra den tiden da forfedrene selet reinsdyrene. Og så dro de pulkene etter seg på vinteren.

– Dette er en tid jeg selv aldri har opplevd. Og det gjør det så spennende å lære mer om. Jeg er født og oppvokst med reindrifta. Men den har definitivt endret seg de siste generasjonene, sier Mortensson.

Da hun vokste opp, fortalte farmoren henne hvordan ting var før i tiden.

– Dette albumet er min måte å tolke historiene fra den tiden. Spedd med mine erfaringer, forklarer Marja Mortensson. Hun hadde akkurat vært og merket kalvene sine da nyhetsbyrået NTB tok kontakt. Oppveksten i et sørsamisk samfunn med reindrift har vært viktig for henne. Hun vokste opp i Svahken Sïjte. Det er øst for Femunden i Engerdal.

– Å ha med seg dette fra barnsben av har formet min sørsamiske identitet. Og ingenting er mer normalt enn dette livet for meg.

Men da hun vokste opp, merket hun hvor lite kunnskap folk hadde om sørsamer. Og hvor stort Saepmie faktisk er. Det er sørsamisk for samenes land. Det strekker seg så langt sør som Hedmark.

Hun joiker på sørsamisk på platene sine.

– Det ble en måte å vise hvor stort det er, sier hun.

Musikken er da også hennes måte å skape sitt eget sted for å bruke sørsamisk. Hun savnet det å ikke høre musikk på sitt eget språk. Og det ville hun være med på å endre.

– Jeg begynte å skrive sangtekster tidlig. Siden det er så få muligheter ellers til å få brukt sørsamisk i storsamfunnet rundt oss. Jeg er veldig glad for at det har fått følger.

Singelen «Johtelohke – The Migratory Route» er allerede ute. Det er første forsmak av albumet om rein. Mortensson sier tittelen er vanskelig å oversette direkte til norsk. For «johtelohke» kan både bety bevegelsen, flyttingen og selve flytteveien.

– Disse rutene i landskapet former leien hvor reinen går. Singelens tekst kretser rundt flytten fra vinterlandet, til vårlandet, til sommerlandet. Dette er kunnskap som du bare må erfare for å forstå. Og hele låten er for meg en skildring. Av hvordan reinen beveger seg gjennom et landskap som stadig endrer form.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå