Kultur

Her blir du ikke sjøsyk

Hurtigruteskipet MS Finnmarken har vært en del av kaia på Stokmarknes lenge. Først nå har det blitt en del av et museum.

For 20 år siden kom det et hurtigruteskip til Stokmarknes. Skipet het MS Finnmarken. Det har seilt langs den norske fjorden fra 1956 til 1993.

Nå har skipet blitt en del av et museum. Museet skal fortelle historien til hurtigruta. Hadde det ikke vært for at enkelte ønsket å passe på skipet, ville det kanskje vært ødelagt i dag. Det har blitt brukt 10 til 15 millioner kroner for å ta vare på skipet. Og det skal brukes 20 millioner kroner ekstra på sikre skipet for brann.

– Vi er et land som er og har vært avhengige av båter. Vi burde tenke på veien langs kysten som en viktig del av vår kulturarv. Det sier Sten Magne Engen til avisa Teknisk Ukeblad. Han er daglig leder i Stiftelsen Norsk Hurtigrute-museum. Han har også vært tidligere kaptein på hurtigruta.

I helgen åpner det nye museet. Det har tidligere vært et museum for hurtigruta på Stokmarknes. Men nå er det bygd om. Skipet er en av de viktigste delene på museet. Det står inne i en slags garasje, som er bygd av glass. Du har også muligheten til å gå om bord.

– Hurtigruta sin historie har ikke blitt snakket så mye om. Vi ønsker å få ut budskapet. Det jeg gleder meg aller mest til er at museet skal åpne opp for folk. Det sier Lina Vibe. Hun er enhetsleder for museet.

Det har vært en lang prosess å få bygd ferdig museet. Engen tror at det båter og kyst ikke har vært så populært. Og derfor har dette tatt lengre tid.

– Opplevelsen begynner allerede på utsiden. Med vakker arkitektur, som er inspirert av formen på skipet. Det er flotte utstillinger. Og du kan gå rundt i lugarene. Vi ønsker at gjestene skal få en levende opplevelse, sier Vibe.

– Sett av masse tid. Det er mye å se, sier hun.

Alt dette har ikke kunne skjedd uten Sten Magne Engen. Han har kjempet for dette i over 30 år.

– Jeg er full av beundring over det engasjementet jeg har sett. Det å få vist frem hurtigrutas enorme betydning er stort. Og det å få gjøre det med så engasjerte folk er kjempefint, sier Vibe.

– Hurtigruta sin historie langs kysten har blitt fortalt i 30 år allerede. Men med det nye museet får historien noe ekstra. Og det er en veldig god følelse. Det sier Randi Melgaard. Hun er styreleder for Museum Nord.

---

Kort om saken

  • Nytt museum åpner opp i Stokmarknes.
  • Museet skal fortelle hurtigrutas historie.
  • Du har også mulighet til å gå inne i et ekte skip, som har seilt langs den norske kysten fra 1956 til 1993.

---



Siste utgave

På forsiden nå