Kultur

Her kan det bli streik

Stor fare for at det blir streik ved flere teater og scener. Folk ønsker en annen ordning for pensjon.

Folk som jobber med kultur forhandler om en ny pensjons-ordning. Hvis de ikke blir enige, kan det ende med streik fra 2. september. Den Norske Opera, Det Norske Teateret, Nationaltheatret, Den Nationale Scene, Bergen Filharmoniske Orkester og Rogaland Teater kan bli påvirket av streiken.

Det er tre forskjellige fag-foreninger som forhandler for de ansatte. 197 av de ansatte kan ende opp med å streike. De vil at bedriftene skal sette inn mer pensjon til kvinnelige ansatte. Årsaken er at kvinner lever lenger enn menn. Slik ordningen er nå vil kvinner få flere år uten pensjon.

– Dette er den samme ordningen som de har i private barnehager. Ordningen er også lik den som gjelder i det offentlige. Det skriver Creo. De er Norges største kunstner-organisasjon. Og er en av fag-foreningene som er med på forhandlingene. Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL) er de to andre.

Hvis de ikke blir enige kan flere forestillinger bli avlyst. Den Nationale Scene i Bergen skal ha to store premierer de neste ukene. Alle disse står i fare for å bli avlyst.

---

Kort om saken

  • Det kan bli streik på flere teater i Norge.
  • Partene diskuterer om en ny ordning for pensjon.
  • Hvis de ikke blir enige kan 197 folk gå ut i streik.

---



Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå