Kultur
OPERAEN

Kulturstreiken stanser både ballett og teater

220 personer i kulturbransjen streiker. Det får følger for folk som skulle på ballett, teater og orkester i Oslo og Bergen.

Uenigheten bak streiken handler om pensjons-ordninger. Arbeider-foreningen Spekter har forhandlet med fagforeningene LO Stat, Creo og NTL.

Fristen for at de to partene skulle bli enige, var natt til fredag. Det ble de ikke. Nå er 22 personer i kulturbransjen ute i streik. Det gjelder i Oslo, Trondheim og Bergen.

På Den Norske Opera er 54 personer tatt ut i streik. Balletten «Kylian: One of a kind» lørdag er avlyst. De som har kjøpt billett, vil få pengene tilbake. Konserten «KORK 75 år» søndag flyttes til Oslo Konserthus. Det skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

Streiken vil også ha store følger for Det Norske Teateret. Åpningen av den andre internasjonale Fossefestivalen er utsatt. Premieren på «Oresteia» skulle åpnet festivalen den 3. september. Det blir umulig. Ellers skal festivalen gå som planlagt.

Målet vil være å holde så normal drift som mulig ellers på teateret.

– Streiken kommer på et dårlig tidspunkt. Vi er midt i den gradvise gjenåpningen av teateret etter pandemien, sier Erik Ulfsby i en pressemelding. Han er teatersjef på Det Norske Teatret.

Orkesteret Harmonien i Bergen må slutte med konserter inntil videre. Det sier kommunikasjons-sjef Henning Målsnes til avisa Bergens Tidene. 92 personer i orkesteret er tatt ut i streik.

Lise Olsen er forhandlingsleder for LO i streiken. Hun sier det har vært uenighet om pensjons-ordningene i lang tid.

– Arbeidsgiverne har i virkeligheten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier hun til NTB.

Odd Haldgeir Larsen er nestleder i Fagforbundet. Han synes det er synd at dette skjer nå som lokalene endelig åpnes igjen.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen, sier han til NTB.

Han kritiserer arbeidsgiverne sterkt for det han mener er å «ha brutt sine løfter».

Anne-Kari Bratten er administrerende direktør i Spekter. Hun sier at det er «uforståelig» at LO nå velger å streike.

– LO ønsker å bytte ut Norges beste ordning for pensjoner. Det vil de gjøre med en som er dårligere for de ansatte, sier hun til NTB.

Spekter beklager at streiken nå påvirker publikum. Det skjer etter halvannet år med strenge restriksjoner, avlysninger og nedstenging. Årsaken er korona-pandemien.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå