Kultur

Kunstneren Lars Vilks døde i trafikkulykke

Søndag døde den svenske kunsteren Lars Vilks. Han er mest kjent for sine tegninger av profeten Muhammed.

Søndag kolliderte en bil med en lastebil i Sverige. Tre personer døde i ulykken. To av dem var politifolk. De jobbet som livvakter. Den siste var kunstner Lars Vilks. Det bekrefter samboeren hans til avisa Dagens Nyheter.

De tre var sammen i en sivil politibil da ulykken skjedde. Den skjedde på E4 utenfor Markaryd i Småland. Begge kjøretøyene begynte å brenne. Det er fremdeles uklart hvordan ulykken skjedde. Føreren av lastebilen er kjørt til sykehus og får behandling.

Ulykken skjedde på E4 ved Markaryd sør i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Den svenske kunstneren Lars Vilks er mest kjent for en tegning har laget i 2007. Da tegnet han den islamske profeten Muhammed. Tegningene viste profeten med kropp som en hund. Ifølge islam er hun et urent dyr.

En av tegningene ble publisert i avisen Nerikes Allehanda som en illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet. Dette ble møtt med sterke reaksjoner, og tegningen ble nektet vist andre steder.

Tegningen gjorde muslimer i hele verden rasende. Vilks fikk flere drapstrusler. Noen tente også på huset hans. I Pakistan brente folk dukker som lignet kunstneren. Flere islamske land protesterte mot Sverige etter at tegningen ble vist.

Terrorgruppa Al-Qaida mente tegningen var blasfemi. De mente det var å gjøre narr av religionen islam. De ville belønne den som klarte å drepe Vilks. Personen skulle få 100.000 dollar, som er omtrent 880.000 kroner.

I 2015 ble Vilks utsatt for et terrorangrep i København. Han var da deltaker i en debatt om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet. Men den danske dokumentarfilm-skaperen Finn Nørgaard ble drept. Tre politifolk ble skadd.

Derfor har Lars Vilks levd med beskyttelse fra politiet siden 2007. Nå er han død.

Amanda Lind er kulturminister i Sverige. Hun synes ulykken er tragisk.

– Lars Vilks har siden 2010 blitt tvunget til å leve i ufrihet fordi han brukte ytringsfriheten og sin kunstneriske frihet. Så utrolig trist at det tar slutt på denne måten, skriver hun på Twitter.

Fra 1997 til 2003 var Lars Vilks professor Kunsthøgskolen i Bergen.

---

Lars Vilks

  • Lars Vilks var en svensk kunstner.
  • I 2007 tegnet han flere tegninger av den islamske profeten Muhammed.
  • Tegningene viste profeten med kropp som en hund
  • Dette fikk sterke reaksjoner fra muslimer i hele verden, og flere ville drepe ham.
  • Siden da har han levd med beskyttelse fra politiet.
  • Søndag 3. oktober døde han i en ulykke i trafikken.
  • Han ble 75 år gammel.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå