Kultur
Bildet er av Jon Fosse. Han lener seg mot en murvegg. Foto: Ali Zare / NTB

Tror Jon Fosse får Nobels litteraturpris i år

Mellom 1903 og 1928 vant tre forfattere fra Norge Nobels litteraturpris. Ingen har gjort det siden. Men flere mener Jon Fosse kan vinne i år.

Svenska Akademien skal dele ut Nobels litteraturpris torsdag. Flere har sagt at de mener prisen er gitt til for mange menn fra USA og Europa de siste årene.

For to år siden lovte Svenska Akademien at de skulle finne flere vinnere fra andre land. De lovet også å gi prisen til flere kvinner. Siden da har to kvinner fått den. Olga Tokarczuk fra Polen vant i 2018. Louise Glück fra USA vant i fjor.

Men ingen utenfor USA og Europa har vunnet siden 2012. Da vant Mo Yan fra Kina. Det var første gang en fra Kina fikk prisen. Bare to indere har vunnet prisen. På samme tid har 15 vinnere vært fra Frankrike.

Likevel kan det bli en vinner fra Norge i år. Det mener Maria Hymna Ramnehill. Hun er kritiker i avisa Göteborgs-Posten. Hun mener Jon Fosse er en av de aller største favorittene til å vinne.

– Det er på tide med en dramatiker. Harold Pinter er den siste dramatikeren som har fått prisen. Det skjedde i 2005. Det burde åpne for at de gir den til Fosse, sier Ramnehill til nyhetsbyrået NTB.

– Han bør få prisen for sin bredde. Han er framstående i både poesi, prosa og dramatikk, sier hun. Men hun mener også at språket han bruker, gjør at han fortjener prisen.

Ingen får vite hva komiteen har tenkt før om 50 år. Så lenge er papirene fra møter hemmelige. Men det gjør det litt mystisk. Og det hindrer ingen fra å gjette på hvem som kan vinne.

– Jeg tror de har veldig lyst til å finne et geni fra et område som har fått lite oppmerksomhet. Det sier Jonas Thente til nyhetsbyrået AFP. Han er kritiker i avisa Dagens Nyheter. Thente tror Peter Nadas fra Ungarn kan vinne.Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå