Kultur
Kong Harald talte torsdag kveld til stortingsrepresentantene på slottet. Foto: Torstein Bøe / NTB

Spøkte med politikerne

Representantene på Stortinget var torsdag samlet til en årlig middag på slottet. Der Spøkte kongen mye med politikerne.

Torsdag kveld var flere politikere fra Stortinget på en middag på slottet. Middagen er en lang tradisjon. Slik har det vært siden 1906. I fjor ble middagen avlyst, som følge av korona-pandemien.

– Da vi planla denne kvelden, forsto vi at vi måtte være på den sikre siden. Det sa kong Harald til representantene i sin tale etter middagen.

– Vi har sjekket alle lover. Jeg kan glede dere med at representantene trenger ikke å innberette denne, sa kongen. Med det så mener han at politikerne ikke trenger å melde fra om middagen som et gode.

Han spøkte med de som har fått goder og ikke betalt for det. Kjell Ingolf Ropstad måtte slutte som leder for Kristelig Folkeparti. Det skjedde etter at han hadde fått gratis bolig fra Stortinget, uten at han betalte skatt av det.

Talen er kjent for å ha en lett og artig tone. Han sa også at det var hyggelig at flere kvinner var på Stortinget. 45 prosent er kvinner.

– Hos oss er den kvinnelige representasjonen 50 prosent. Ved en avstemning er det ofte mye mer. Hvordan dette er mulig, er jeg ikke helt sikker på, sa kongen.

Kongen snakket også om korona-viruset. Det har gjort at vi har hatt en mer digital hverdag.

– Er det noe vi har lært siden mars i fjor, så er det hvor viktig datateknologi er for å kunne komme i kontakt med hverandre. Derfor ble jeg veldig glad da jeg fikk mobiltelefon. Det tok bare 40 år, sa kongen.

---

Kort om saken

  • Representanter fra Stortinget var på middag på slottet.
  • Dette er en lang tradisjon fra 1906.
  • Kongen spøkte med politikerne for å ikke ha holdt orden på papirer og goder knyttet til sin posisjon.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå