Verden

Pandemien har gjort kaffe dyrere

Prisen på kaffe er høyere enn på ni år. Høye priser på kaffe kan likevel være gode nyheter for både de som selger og de som drikker kaffe.

Det er flere årsaker til at prisen på kaffe har blitt høyere de siste månedene. Det er dyrt å frakte kaffe til andre land. Samtidig har økonomien endret seg.

– Ekstremvær ødela for Brasil tidligere i år. Det sier Anders Thorén. Han er sjef for kommunikasjon for et eget kaffebrenneri. Brasil er verdens største produsent av kaffe.

I Minas Gerais produseres 70 prosent av all kaffe i Brasil. Der var det først tørke, også ble det for kaldt. Det har ført til at mange av avlingene ble ødelagt.

– Mange av disse bøndene er nå i en utrolig tøff situasjon, sier Thorén.

Vietnam er verdens nest største produsent av kaffe. De kommer til å levere mer kaffe i år, enn i fjor. Men det er ikke nok i forhold til det Brasil ikke klarer å levere.

Den globale oppvarmingen ødelegger for bøndene på mange måter. Kaffen må stadig plukkes høyere opp i terrenget. Det gjør at tilgangen på områder blir mindre.

Flere eksperter har advart om at prisen på kaffe lenge har vært lav. Mange bønder rundt om i verden sliter i dag med at de ikke tjener noe særlig på å dyrke kaffebønner.

For mange bønder vil derfor en prisøkning være viktig for å kunne fortsette å dyrke kaffeplantene.

– På sikt vil dette være positivt, sier Thorén.

– Hvis kaffeprisen i butikkene øker med ti kroner per kilo, betyr det at du som forbruker må betale mellom seks og sju øre mer per kopp. Det har nok de fleste råd til, sier han.

Når prisen på kaffe blir høyere, fører det også til mer penger for bøndene. Når bøndene får bedre betalt, kan de også utvikle virksomheten sin.

– Vi tjener alle på at tilgangen på kaffe blir stabil, sier Thorén.

---

Kort om saken

  • Pandemien og ekstremvær har gjort kaffe dyrere.
  • Årsaken er at dårlig vær har skapt dårlig avlinger.
  • Eksperter tror likevel at dette er positivt for alle.

---



Siste utgave

På forsiden nå