Kultur

Laget bok for barn om Birgit Skarstein

Forfatter Kristin Grue fikk spørsmål om å lage en barnebok. Det endte med en bok som heter «Min første biografi: Birgit Skarstein».

Forfatter Kritsin Grue var veldig glad for å bli spurt om å lage en bok om Birgit Skarstein.

Det var ikke tilfeldig at Grue ble spurt. Hele livet har hun levd tett på utfordringer folk med funksjonshemming møter. Hun har også engasjert seg i deres rettigheter. Hennes bror fikk en sjelden muskelsykdom som barn. Derfor er rullestolen blitt en naturlig del av hverdagen til familien Grue.

– Dette er den mest diskriminerte gruppen vi har, fordi det er den diskrimineringen som aksepteres av folk og samfunn, sier hun.

– Jeg har sett dette på nært hold. Selv om Birgit og min bror er to ulike mennesker, så har de likevel annerledes kropper enn det som blir sett på som normalt, sier hun.

Grue hadde flere samtaler med Birgit før hun begynte å skrive på boken.

– Det var vanskelig å skrive om hvordan Birgit faktisk ble lam. Jeg vil ikke gjøre barn redde for verken å bade, eller for sykehus eller sprøyter. Men likevel må jeg gi dem historien om hva som skjedde. Og så ville jeg fortelle barn at livet ikke er over selv om du bruker rullestol. Det blir bare annerledes, sier hun.

Hun håper at boken kan gjøre barn med opplyst og nysgjerrig.

– Jeg mener at slike bøker, det å skape nye historier for barn, er veldig viktig. Mange historier for barn presenterer fremdeles at hvis du ser annerledes ur, så er du også annerledes på innsiden. Som et troll, en heks og et monster, sier hun.

Grue mener at vi trenger noe som kan gi oss litt tanker rundt hvordan samfunnet egentlig behandler annerledeshet.

– Jeg håper at folk får en forståelse av at livet som funksjonshemmet er et liv som alle andres, det er bare krevende og utfordrende på en annen måte. Og det kan bli like fint som om du er funksjonsfrisk, sier hun.

---

Kort om saken

  • Kristin Grue har skrevet en barnebok om Birgit Skarstein.
  • Hun håper boken kan gi barn, unge og voksne forståelse for hvordan det er å leve med en funksjonshemming.

---



Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå