Kultur
Stein

Folk drakk øl og spiste ost for flere tusen år siden

Mennesker i Europa drakk øl og spiste ost for 2.700 år siden. Det viser en ny studie.

Mange kjøper mye ost og øl. Folk liker å drikke øl etter jobb på en fredag, og de liker å spise ost på brødskiva til frokost. Men kjærligheten vår til ost og øl er ikke ny. Mennesker spiste ost og drakk øl for 2.700 år siden. Det viser en ny studie.

Det er funnet spor etter ost og øl i en gruve i alpene. Sporene kommer fra østeriske arbeidere som levde for flere tusen år siden.

Eksperter har funnet ut dette ved å forske avføring. Frank Maixner er en av forskerne på studien. Han er mikrobiolog. Maixner sier han ble overrasket over at de klarte å brygge øl i gruva.

– Dette er veldig spesielt, mener jeg. Dette er ikke noe jeg hadde forventet fra den tiden, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Funnet er det tidligste beviset for modning av ost i Europa. Drikking av alkohol er godt dokumentert i eldre skrifter og andre bevis. Men aldri er det funnet bevis for at vi drakk øl så tidlig.

Kerstin Kowarik sier matlagingen fra Østerrike var avansert. Hun jobber på det naturhistoriske museet i Wien.

– Det var komplekse matvarer og teknikker, sier hun.

Gruva ligger i byen Hallstatt. Det har det blitt produsert salt i mer enn 3.000 år. Samfunnet rundt byen har en lang historie.

– Det ligger midt i sentrum av Alpene. Samfunnet var bygget rundt saltgruva, som ga folk arbeid, sier han.

Gruvearbeiderne brukte hele dagen der. De jobbet, spiste og gikk på do, ved gruva. Forholdene i gruva har holdt seg godt. Derfor har de også kunne finne sporene etter øl og ost.


Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå